Projekt Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo) obravnava kulturni in družbenoekonomski pomen dosežkov žensk na področjih arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so veljali oziroma še vedno veljajo za tradicionalno moške poklice. Foto: Reuters
Projekt Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo) obravnava kulturni in družbenoekonomski pomen dosežkov žensk na področjih arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so veljali oziroma še vedno veljajo za tradicionalno moške poklice. Foto: Reuters
Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo)
Ob izidu arhitekturnega vodnika z naslovom MoMoWo. Women. Architecture & Design Itineraries across Europe pa v sklopu festivala v ponedeljek, 10. oktobra, pripravljajo tudi krajše vodstvo po itinerarju Ljubljana - mesto žensk. Foto: momowo.eu
Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo)
Prva konferenca - delavnica MoMoWo je lani potekala na Univerzi v Leidnu (na njej so obravnavali obdobje med letoma 1918 in 1945), tretja, posvečena obdobju med letoma 1969 in 1989, pa bo prihodnje leto v Oviedu. Foto: momowo.eu

O vlogi, ki so jo odigrale v tem časovnem obdobju na področjih arhitekture, urbanizma in industrijskega oblikovanja, razpravljajo na drugi historični konferenci in delavnici, ki jo pripravljajo v sklopu projekta Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo).

Konferenca in delavnica z naslovom Ženske oblikovalke, arhitektke in inženirke med letoma 1946 in 1968, ki poteka v Atriju ZRC-ja SAZU-ja, je namenjena obravnavi ustvarjanja, dosežkov in življenja žensk v povojnem obdobju.

Udeleženci konference - delavnice se ukvarjajo z vprašanji, ki so zajeti v tri vsebinske sklope - Izobraževanje in javna občila, Politike in politični režimi ter Raziskave in industrija. Konferenca odpira široko razpravo in izmenjavo izkušenj o evropskih ženskah, ki so delovale na različnih področjih oblikovanja, in je namenjena tako raziskovalcem kot študentom. Nacionalni pokrovitelj projekta je Center arhitekture Slovenije.

V Leidnu, Ljubljani in Oviedu
Prvo konferenco - delavnico MoMoWo so lani gostili na Univerzi v Leidnu, posvečena pa je bila obdobju med letoma 1918 in 1945, tretja, ki bo obravnavala obdobje med letoma 1969 in 1989, pa bo prihodnje leto potekala v Oviedu.

Pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja
V Atriju ZRC-ja SAZU-ja so v sklopu festivala Mesto žensk odprli arhitekturno razstavo V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja. Postavitev želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja. Iz bogatega arhitekturnega opusa 20. stoletja izpostavlja tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar nič manj pomembna, kakovostna in večplastna. Med 27. junijem in 9. septembrom je bila razstava na ogled v Galeriji DESSA.

Dogodek spremlja izid arhitekturnega vodnika z naslovom MoMoWo. Women. Architecture & Design Itineraries across Europe, v ponedeljek, 10. oktobra, pa pripravljajo tudi krajše vodstvo po itinerarju Ljubljana - mesto žensk.

Projekt Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (MoMoWo), ki poteka od 20. oktobra 2014 do 19. oktobra 2018, financira Evropska unija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa 2014-2020. Obravnava kulturni in družbenoekonomski pomen dosežkov žensk na področjih arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so veljali oziroma še vedno veljajo za tradicionalno moške poklice.

Kaj nastaja v ateljejih arhitektk gradbenic in oblikovalk?
V sklopu projekta nastaja podatkovna baza arhitektk, oblikovalk in inženirk, dejavnih v evropskem in svetovnem prostoru, vsako leto 8. marca pa v državah partnericah poteka dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk gradbenic in oblikovalk. V projekt spada tudi potujoča razstava MoMoWo. 100 projects in 100 years. Women's Architecture and Design in Europe (1918-2017).