Podelitev nagrad je letos prvič potekala v Mariboru, natančneje v dvorani tamkajšnjega Slovenskega narodnega gledališča. Foto: MMC RTV SLO
Podelitev nagrad je letos prvič potekala v Mariboru, natančneje v dvorani tamkajšnjega Slovenskega narodnega gledališča. Foto: MMC RTV SLO
Miljenko Licul
Širša javnost Licula pozna predvsem po oblikovanju tolarjev in evrokovancev, potnih listov, osebnih izkaznic, kartic zdravstvenega zavarovanja, nalepk za pivo. Foto: MMC RTV SLO
Soproga Janeza Gradišnika
Janez Gradišnik, ki je lani praznoval 90-letnico, se je v svoji dolgoletni karieri proslavil predvsem s številnimi prevodi iz nemškega, angleškega, francoskega, ruskega in srbskega jezika. Nagrado je v Gradišnikovem imenu prevzela njegova soproga. Foto: MMC RTV SLO
Kdo sta Prešernova nagrajenca?

Zbrane sta nagovorila Prešernova nagrajenca, oblikovalec Miljenko Licul ter književni prevajalec in književnik Janez Gradišnik, čigar govor je prebral igralec Boris Ostan. Medtem ko poznamo letošnja glavna nagrajenca že od 1. decembra lani, so šele na podelitvi oznanili prejemnike v uvodu omenjenih nagrad Prešernovega sklada, ki so jih izluščili izmed desetih nominirancev.

Nagrade Prešernovega sklada so prejeli pesnik Primož Čučnik (za pesniško zbirko Delo in dom), gledališki režiser Sebastijan Horvat (za gledališke režije v zadnjih dveh letih), intermedijska umetnica Ema Kugler (za film Le Grand Macabre in performans Introitus), hornist Boštjan Lipovšek (za glasbene dosežke zadnjih dveh let), igralec Uroš Smolej (za vlogo Konferansjeja v MGL-jevi uprizoritvi Kabareta) in skladatelj Bor Turel (za skladateljski opus zadnjih dveh let).

Letošnjim nagrajencem je bil namenjen prvi del proslave, ki je letos prvič potekala v Mariboru, in sicer v Slovenskem narodnem gledališču. Nagrade jim je podelil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Dušan Jovanović, ki je z uvodnim govorom v imenu odbora odprl slovesnost.

Glasbeno obarvan kulturni program
Drugi del proslave je bil pravi Sprehod skozi pet stoletij glasbene dediščine. Tako ga je namreč poimenoval skladatelj Drago Ivanuša, ki ga je Upravni odbor Prešernovega sklada povabil k oblikovanju kulturnega programa. Obiskovalci so se skozi prireditev sprehajali s skupino Godalika z Ninom de Glerio, bobnarjem Alešem Rendlom, triom Musica Cubicularis, pianistom Igorjem Vičentičem, z operno pevko Mirjam Kalin in zborom APZ Toneta Tomšiča. Vsi so izvajali glasbo iz bogate slovenske dediščine od prirejenih ljudskih napevov in Jacobusa Gallusa do Marjana Lipovška in Lojzeta Lebiča, spomnili pa so se tudi del najmlajših avtorjev Nina de Glerie, Aleša Rendle, Draga Ivanuše in Nane Forte.

Pol ure pred začetkom proslave so v Predbalkonski dvorani SNG-ja predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik SAZU-ja Boštjan Žekš, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Dušan Jovanović sprejeli letošnje nagrajence.

Po prenosu portreti nagrajencev
Kot vsako leto je slovesno podelitev naših najuglednejših kulturnih nagrad na 1. programu prenašala TV Slovenija. Z oblikovalcem kulturnega dela Prešernove proslave, skladateljem Dragom Ivanušo, se je tik pred začetkom proslave pogovarjala novinarka Meta Česnik.

RTV Slovenija pa je v duhu Prešernovih nagrad nadaljevala tudi program po podelitvi, ko je bila na ogled oddaja s portreti vseh letošnjih Prešernovih nagrajencev, obeh prejemnikov Prešernove nagrade in prejemnikov nagrad Prešernovega sklada. Oddajo so pripravili novinarji Uredništva oddaj o kulturi nacionalne TV in režiser Marko Cafnik.

M. K.

Kdo sta Prešernova nagrajenca?