Njegoš je bil štirikrat v Ljubljani, kar je spoštljivo zapisal slovenski časopis Kmetijske in rokodelske novice. Foto: Konzulat Črne gore v Republiki Sloveniji
Njegoš je bil štirikrat v Ljubljani, kar je spoštljivo zapisal slovenski časopis Kmetijske in rokodelske novice. Foto: Konzulat Črne gore v Republiki Sloveniji
Vojislav Kovač
Kip je Ljubljani podaril častni konzul Črne gore Vojislav Kovač. Foto: Konzulat Črne gore v Republiki Sloveniji

Kip, ki stoji na križišču Njegoševe in Šmartinske ceste, je Ljubljani podaril častni konzul Črne gore Vojislav Kovač, ki pravi, da mu je v čast, da lahko kot Črnogorec, ki živi v Ljubljani, s tem počasti pesnikov jubilej. "Petar II. Petrović Njegoš za Črnogorce to, kar je Goethe za Nemce, Dante za Italijane ali Puškin za Ruse," je dejal ob odkritju, zato je vesel, da je Ljubljana dobila kip genialnega črnogorskega pesnika.
Poet domoljubnih in ljubezenskih stihov
Profesor za književnosti južnoslovanskih narodov in poznavalec Njegoševega dela Vladimir Osolnik je povedal, da se je črnogorski vladar na svoji poti v Rusijo ustavil tudi v Ljubljani in Celju, o čemer je pisal tedanji osrednji slovenski časopis Kmetijske in rokodelske novice. Pesnik je bil povezan s slovenskimi jezikoslovci in kulturniki, kot so Jernej Kopitar, Stanko Vraz in Fran Miklošič - ta naj bi mu na Dunaju celo svetoval pri pisanju Gorskega venca, je pojasnil Osolnik, ki je Njegoša primerjal s Prešernom, saj sta oba pisala tako domoljubne pesmi kot ljubezenske stihe.
Med redkimi vladarji, ki so se ohranili v tako lepem spominu
Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Aleš Črnič je ob tej priložnosti dejal, da je malokateri vladar deležen tako plemenitega spomina, kot je Njegoš. Ob tem, da je postavil temelje črnogorske državotvornosti, je poskrbel tudi za razvoj in lepoto jezika. Črnič je poudaril tudi dobro sodelovanje med Slovenijo in Črno goro na področju kulture, ki je najplodovitejše na področju likovne umetnosti, bogata pa je tudi izmenjava knjižničnega gradiva. Spomnil je še na skupno kandidaturo za vpis Dinarskega Krasa na seznam svetovne dediščine Unesca.

Na izjemen pomen enega največjih pesnikov Črne gore je spomnil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, kip pa po njegovih besedah kaže tudi na prijateljske odnose med Ljubljano in Podgorico.
Slovesnosti se je udeležil še črnogorski minister za kulturo Branislav Mićunović, ki je dejal, da je Njegoš kot vladar, svečenik, pesnik in reformator pustil velik pečat za vse južne Slovane, obenem pa je ostal tudi velika enigma in navdih za umetnike vseh časov.

Ljubljana dobila Njegošev kip
Ljubljana dobila Njegošev kip