Creative Commons Slovenija bo objavil slovenske licence CC. Foto: CC Slovenija
Creative Commons Slovenija bo objavil slovenske licence CC. Foto: CC Slovenija
Creative Commons Slovenija
Slovenija se bo pridružila več kot 20 državam s prilagojenimi CC-licencami. Foto: CC Slovenija
Maja Jančič
Jančičeva je vodja projekta Creative Commons za Slovenijo. Foto: RTV Slo

Na festivalu, ki poteka na različnih lokacijah v Ljubljani, so objavili slovenske licence Creative Commons, predstavljajo pa tudi avtorska dela, s katerimi ustvarjalci podpirajo projekt.

Med festivalskimi gosti je pobudnik ideje Creative Commons ameriški profesor Lawrence Lessig, ki je tudi utemeljitelj kibernetskega prava in avtor številnih pomembnih del s tega področja.

Preberite si tudi dnevnik Špele Kučan in klepet z Majo Bogataj Jančič
Lessig bo pojasnil nekaj o projektu CC in gibanju iCommons, gostje iz Brazilije, Italije, Hrvaške in Slovenije pa bodo predstavili še International Creative Commons, praktično uporabo CC-licenc in proces prilagajanja slovenskih licenc. V okviru festivala potekajo različne predstavitve, ki so jih zasnovali kustosi Igor Španjol, Nil Baskar, Luka Prinčič, Dejan Habicht, Jaka Železnikar in D.J. Nova Viator.

Za zakonitejše kroženje del
Ustvarjalcem Creative Commons ponuja vnaprej pripravljene prostodostopne licence, s katerimi ti jasno določijo dovoljeno in nedovoljeno uporabo svojih del, s tem pa dela ustvarjalcev svobodneje in zakonito krožijo med uporabniki.
Ustvarjalci tako lahko objavijo svoja dela v elektronski obliki in jih brez posredovanja pravnikov opremi s CC-licencami, ki natančno določajo kakšna uporaba del ustvarjalcev je dovoljena in katere pravice so pridržane. Licence priznavajo avtorstvo prvotnemu ustvarjalcu, hkrati pa avtor z njimi uporabnikom določi, kaj z njegovimi deli lahko delajo. Avtor se sam odloči, ali uporabnikom dovoljuje prosto predelavo dela in uporabo v komercialne namene.

CC - globalno gibanje
Namen festivala je druženje ustvarjalcev in izmenjava pogledov v kreativni skupnosti, pa tudi predstavitev širši javnosti. Dela bodo predstavili v petih osnovnih kategorijah, ki so besedilo, slika, zvok, video in kombinirani mediji. Z objavo slovenske različice licence pa se bomo pridružili več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC-licence.

Ideja Creative Commons j, ki se je rodila na harvardski univerzi v Centru za internet in družbo, je prerasla v globalno gibabanje, ki se spreminja skupaj z okoljem, v katerem deluje. Gibanje se odziva na nujnost avtorskih pravic, ki zagotavljajo dostojanstvo avtorjev, in na prezapletenost trenutnega avtorskega prava, ki je po mnenju Creative Commons pogosto v nasprotju z interesi ustvarjalcev.