Portret raperja LL Cool J, ki ga je ustvaril Kehinde Wiley in je bil leta 2010 na ogled na razstavi Americans Now v Smithsonian National Portrait Gallery v Washingtonu, kjer bosta visela tudi portreta nekdanjega predsedniškega para ZDA. Foto: EPA
Portret raperja LL Cool J, ki ga je ustvaril Kehinde Wiley in je bil leta 2010 na ogled na razstavi Americans Now v Smithsonian National Portrait Gallery v Washingtonu, kjer bosta visela tudi portreta nekdanjega predsedniškega para ZDA. Foto: EPA
Kehnide Wiley
Kalifornijski umetnik Kehinde Wiley (1977) je zaslovel s svojimi živahnimi portreti mladih Afroameričanov z barvitimi ozadji, tako da lahko pričakujemo, da bo Obamov portret prinesel prelom s slogovno konvencijo prejšnjih predsedniških portretov. Foto: Wikimedia Commons

Inštitut Smithsonian se je namreč obrnil na kalifornijskega umetnika Kehindeja Wileyja (1977) za izdelavo portreta Baracka Obame za Smithsonian National Portrait Gallery v Washingtonu.

Nekdanja prva dama Michelle Obama pa je za svoj portret, ki bo spremljal predsednikovega, izbrala Afroameričanko Amy Sherald (1973), umetnico iz Baltimora, znano po drezanju v stereotipe s svojimi slikami Afroameričanov v naravni velikosti.

Prvikrat izbrana temnopolta umetnika
Tako sta Wiley in Sheraldova postala prva temnopolta umetnika, izbrana za izdelavo umetniških del, ki jih tradicionalno ustvarijo po koncu mandata vsakega predsednika ZDA.

Kehinde Wiley je zaslovel s svojimi živahnimi portreti mladih Afroameričanov z barvitimi ozadji, tako da lahko pričakujemo, da bo Obamov portret pomenil tudi prelom s slogovno konvencijo prejšnjih predsedniških portretov. Umetnik je med drugim podpisal portrete slavnih raperjev, kot so na primer LL Cool J, Ice T ali pokojni Notorious BIG, v tako rekoč posodobljenem slogu ikoničnih portretov starih mojstrov.

Moč in potencial portreta tega stoletja
Direktorica washingtonske narodne portretne galerije Kim Sajet je dejala, da je "presrečna, da sta se Kehinde Wiley in Amy Sherald strinjala, da bosta ustvarila uradna portreta našega nekdanjega predsednika in prve dame". Kot poroča The Independent, je še dodala: "Oba sta dosegla izjemen uspeh kot umetnika, a še več kot to - ustvarjata umetnost, ki odraža moč in potencial portreta v 21. stoletju."

Portretirati predsednika ZDA
Že v letu 2008 je Wiley dejal, da bi "z veseljem" ustvaril uradni portret Baracka Obame. "V preteklosti sem opravil več študij, izdelal več različnih strategij o tem, kako bi ga ustvaril, gre za zelo zanimivo možnost," je takrat povedal za BBC. "Dejstvo, da je bil Barack Obama predsednik ZDA - nemara najmočnejšega naroda na svetu -, pomeni, da je podoba moči povsem nova za celotno generacijo ne samo ameriških temnopoltih otrok, temveč za vse populacijske skupine tega naroda," je še dodal Wiley.

Portreta bodo predstavili javnosti na začetku prihodnjega leta in bosta postala del stalne zbirke narodne portretne galerije, ki ima kot edina institucija poleg Bele hiše v svoji zbirki portrete vseh predsednikov v ZDA.