Župan Zoran Janković je ob očitkih glede projekta predlagal, da stadion kupi država.

Stadion je bil v uporabi do leta 2007. Foto: BoBo
Stadion je bil v uporabi do leta 2007. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana je družbenica Bežigrajskega športnega parka v deležu 28 odstotkov s stvarnim vložkom, ki ga predstavljajo zemljišča v širšem območju urejanja stadiona, je na seji pojasnil vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc. Načrtovano gradnjo projekta, ki je bil izbran na mednarodnem arhitekturnem natečaju, občina po njegovih besedah podpira.

Sorodna novica Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi primeri evropske dediščine

"Za njegovo pripravo so bila porabljena znatna finančna sredstva in prepričani smo, da bo Ljubljana po zaključku vseh postopkov bogatejša za še en športni objekt, ki bo zgrajen iz zasebnih sredstev," je dejal. Podaljšanje pogodbe je po Kolenčevih besedah potrebno "zaradi dolgotrajnega postopka in vmešavanja politike, predvsem aktualnega ministra za kulturo pri pridobitvi gradbenega dovoljenja".

Janković je ponovil, da je občina lastnica zemljišč pred in za stadionom, lastnika Plečnikovega stadiona pa sta Joc Pečečnik, ki je objekt kupil od družbe SCT, in Olimpijski komite Slovenije. "Pogodbo podaljšujemo, ker je zadeva na sodišču," je dodal.

Po županovih besedah je kulturni minister Vasko Simoniti, ki da je za Ljubljano najslabši minister za kulturo vseh časov, sprejel nezakonit sklep. "Razveljavil je dve pravnomočni soglasji zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo je dobilo tožbo, tudi Simoniti ima kazensko ovadbo," je dejal.

"Ne glede na to, kaj si mislite o ministru Simonitiju, jaz umik kulturnovarstvenega soglasja podpiram," je dejala svetnica Mojca Škrinjar (SDS). Projekt je po njenih besedah neustrezen in popolnoma zakrije Plečnikovo stvaritev. "Ta je v kolosu stekla popolnoma neopazna in razvrednotena," je dejala.

Sorodna novica Ministrstvo zavrnilo gradbeno dovoljenje za Bežigrajski športni park

"V državnem zboru imate proračuna za leti 2022 in 2023. Pri 14 milijardah evrov odhodkov vas prosim, da 15 milijonov namenite za odkup Plečnikovega stadiona," je Mojci Škrinjar odvrnil župan. Kot je dejal, je Pečečnik že izjavil, da objekt proda za toliko, za kolikor ga je kupil. "Če bo država to kupila, bom jaz prosil profesorja Janeza Koželja kot avtorja prenove Ljubljane in LZJ, da predlog nove zazidave ali obnove v lasti države podpremo," je dodal.

Da je občina pripravljena spremeniti stališče, je pozdravila svetnica Levice Asta Vrečko. A kot je pozvala, lahko to naredi že danes in ne podpre podaljšanja pogodbe. Projekt po njenih besedah pomeni degradacijo kulturne dediščine. "Kulturni spomenik je v tej zgodbi talec, s tem talcem pa se ne ravna ravno lepo, ker se nekomu očitno zdi, da v slabšem stanju bo talec, prej bo nasprotna stran popustila in bo investitor dobil zeleno luč za gradnjo," pa je dejal samostojni svetnik Dragan Matić.

Na koncu so svetniki podaljšanje družbene pogodbe z 20 glasovi za in 15 proti podprli.