"Priznam, da takšnega kaznivega delovanja nismo pričakovali," je Pečečnik zapisal v odzivu za STA in napovedal nadaljnje korake, ki jih "ne bo malo". Za 21. april ob 10. uri je napovedal tudi novinarsko konferenco na temo BŠP – kako naprej?.

Stadion že mnogo let prerašča zelenje. Foto: BoBo
Stadion že mnogo let prerašča zelenje. Foto: BoBo

Okoljsko ministrstvo je zavrnilno odločbo izdalo, ker pogoj, da je nameravana gradnja skladna s predpisi, ki so podlaga za izdajo mnenj, ni bil izpolnjen. Kot so zapisali na ministrstvu, je zoper odločbo mogoče vložiti tožbo v roku 30 dni od vročitve odločbe.

Negativno kulturnovarstveno mnenje
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je februarja projektu BŠP izdal negativno kulturnovarstveno mnenje. Gradnja ni v skladu z "odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena", so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu. ZVKDS je sicer lani projektu sprva izdal pozitivno mnenje, ki pa ga je nekaj mesecev pozneje ministrstvo za kulturo razveljavilo.

Sorodna novica Ministrstvo zavrnilo gradbeno dovoljenje za Bežigrajski športni park

Pečečnik je konec marca za Delo povedal, da je trdno prepričan, da je negativno mnenje ZVKDS-ja njihovemu projektu neposredna posledica političnega vplivanja ministra za kulturo in njegovih sodelavcev na stroko. "In vse to v škodo projekta, zato skupaj z odvetniki pripravljam kazensko ovadbo proti ministru Vasku Simonitiju, direktorici direktorata za kulturno dediščino Jelki Pirkovič in pravnici na ministrstvu," je dejal za Delo.

V civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki pa so zavrnilno odločbo ministrstva za okolje in prostor pozdravili. Izrazili so upanje, da bo tokratna zavrnitev končno prinesla premik v razmišljanju o projektu BŠP-ja tudi na investitorjevi strani in da bo omogočila začetek dialoga o drugačni rešitvi za Plečnikov stadion.

Rešitev za prenos lastništva spomenika na državo?
Obenem so izrazili pričakovanje, da bo ta zavrnitev spodbudila državo, da bo posegla v reševanje Plečnikovega stadiona, in to tako, da bo začela iskati rešitev za prenos lastništva spomenika na državo bodisi z odkupom bodisi menjavo za drugo nepremičnino. Tako bo omogočila, da se bosta obnova in revitalizacija stadiona v izvirni obliki in v skladu s predpisi čim prej začeli.

Sorodna novica Po novem negativno kulturnovarstveno mnenje za Bežigrajski športni park

Gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila projekt prenove stadiona, zgrajenega po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je Pečečnikova družba GSA ustanovila v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (MOL) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Vendar je predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec še pred objavo odločitve okoljskega ministrstva za Delo povedal: "Iz tega projekta se bomo po 14 letih umaknili. Tega se ne bomo šli več, ker ne smem nasledniku pustiti kakšnega okostnjaka. Zato bomo na skupščini, ki bo enkrat maja, najverjetneje sprejeli sklep, po katerem bomo izstopili iz te zgodbe."

Po načrtih biroja GMP iz Berlina
Projekt BŠP-ja, ki ga načrtuje poslovnež Joc Pečečnik, bi gradili po načrtih biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje – hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.