Pretekli teden so na Lendavskem gradu odprli razstavo del katalonskega umetnika Joana Mirója. Foto: JSKD
Pretekli teden so na Lendavskem gradu odprli razstavo del katalonskega umetnika Joana Mirója. Foto: JSKD

Za kandidaturo EPK 2025 je glasovalo 16 svetnikov, en se je vzdržal. Zanjo so se odločili, ker kulturo razumejo kot najpomembnejši razvojni potencial občine. Lendavski župan Anton Balažek je kot med razlogi navedel odprtje mej, bogato dediščino ter koncept občine, da iz industrijskega mesta postopoma naredijo mesto in območje, prilagojeno sodobnim strukturam in novim perspektivam, zmanjšajo brezposelnost, poiščejo delovna mesta v storitvenih dejavnostih in turizmu, povezanim s kulturnim turizmom.

Po besedah Mitje Čandra, ki spremlja lendavski projekt Evropske prestolnice kulture, je mesto z okolico prototip Evrope prihodnosti - tam so Slovenci, Madžari, hrvaška manjšina, Romi, prisotna je bila močna judovska skupnost, različne cerkve.

Po Miróju tudi Dalí
V zadnjih letih so v Lendavi pripravili več odmevnih razstav, med drugim del najvidnejšega predstavnika avstrijskega ekspresionizma Oskarja Kokoschke. V preteklem tednu so odprli razstavo del katalonskega umetnika Joana Mirója, za leto 2018 pa napovedujejo razstavo Salvadorja Dalíja.