Država bi se vile Rafut v neoislamskem slogu rada rešila, a zanjo zanimanja ni. Foto: BoBo
Država bi se vile Rafut v neoislamskem slogu rada rešila, a zanjo zanimanja ni. Foto: BoBo

V Novi Gorici so najprej upali, da jo bodo lahko obnovili z evropskimi sredstvi, vendar se ni izšlo. Zdaj se njene obnove otepajo, ker so na svoja pleča že prevzeli obnovo mogočnega gradu Rihemberk. Država pa bi se vile rada rešila, a zanjo ni bilo zanimanja niti med zasebniki niti v javnem sektorju.

Na ministrstvu za izobraževanje, ki so lastniki vile, so pojasnili, da so se že posvetovali z zavodoma za varstvo naravne in kulturne dediščine o pripravi javne dražbe. O tem so seznanili tudi novogoriško mestno občino, na katero bi še najraje prenesli lastninsko pravico. Župan Matej Arčon pa nad tem ni najbolj navdušen: "Ta odločitev zagotovo ni samo odločitev župana, temveč občinskega sveta. Sam ne vidim možnosti vira financiranja, zato bi bilo z moje strani neodgovorno, da bi vilo prevzeli v last."

Ministrstvo trenutno pripravlja poročilo o ocenjeni vrednosti vile, ki naj bi jo prodali na dražbi. Mestno občino, ki je solastnica parka, v katerem rastejo redka tudi eksotična drevesa, pa so zaprosili, naj predloži dokumentacijo za ureditev parka. Ta je namreč predpogoj za podajanje informacij morebitnim kupcem oziroma za postopek priprave javne dražbe. Na ministrstvu so hkrati povedali, da bodo javno dražbo prekinili, če bo zanimanje za nakup izkazala mestna občina. To pa se najbrž ne bo zgodilo. Tudi zato, ker so minili časi, ko je Evropa sofinancirala obnovo tovrstnih kulturnih biserov.