Grad Strmol s pripadajočimi objekti je v dveh letih od začetka del povsem obnovljen. 3,6 milijona evrov vredna obnova kulturnega spomenika državnega pomena bo v kompleksu poleg protokolarnih dogodkov omogočila kongresni turizem, restavrirani grad pa bo odprt tudi za zunanje obiskovalce. Foto: Wikipedia
Grad Strmol s pripadajočimi objekti je v dveh letih od začetka del povsem obnovljen. 3,6 milijona evrov vredna obnova kulturnega spomenika državnega pomena bo v kompleksu poleg protokolarnih dogodkov omogočila kongresni turizem, restavrirani grad pa bo odprt tudi za zunanje obiskovalce. Foto: Wikipedia

Obnova gradu Strmol je bila končana konec maja, uradno odprtje gradu s pripadajočimi pristavami in lovsko kočo pa je predvideno za 7. september. Kompleks bo ponovno v upravljanje prevzel Javni gospodarski zavod (JGZ) Brdo Protokolarne storitve RS-a. V zadnjih 20 letih je bil grad Strmol namenjen predvsem protokolarnim dogodkom, saj po svoji funkcionalnosti za druge dogodke ni bil primeren, s prenovo pa se odpira možnost novih vsebin.
Notranjost gradu z izvirno opremo
Kot je povedal direktor JGZ Brdo Iztok Purič, bo grad še vedno namenjen protokolarnim in reprezentativnim dogodkom, preko vodenih ogledov pa bo dostopen tudi širši javnosti. Za obiskovalce bo zanimiv predvsem interier, saj je grad Strmol poleg gradu Snežnik edini v Sloveniji, ki ima ohranjeno še izvirno opremo.
Gospodarska poslopja namenjena vsem obiskovalcem
Zadnja velika prenova gradu je bila v času Rada Hribarja, v letih od 1936 do 1940, po vojni pa je grad postal eden izmed protokolarnih objektov. "Ker so se v zadnjih letih pokazale statične razpoke, dotrajana pa je bila tudi grajska komunalna infrastruktura, je bilo ugotovljeno, da je grad potreben prenove," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je vodilo obnovo. Sočasno je potekala tudi obnova pripadajoče lovske koče in gospodarskih poslopij, ki zadnja leta niso bila v uporabi. Nekdanji hlev so preuredili v izobraževalni promocijski prostor, kjer bo mogoče organizirati izobraževalne dogodke za manjše skupine z do 50 udeleženci, v servisnem delu kompleksa pa naj bi poleg prostora za vzdrževalce objektov uredili zunanji gostinski lokal, ki bi lahko zapolnil sedanjo vrzel v gostinski ponudbi predvsem za obiskovalce gradu in parka, je prepričan Purič.
Treba je še oživiti vsebino
"Izhajajoč iz projektne naloge, je vsebina kompleksa definirana, najtežje pa bo novo vsebino spraviti v življenje. Začeti bo treba počasi, ponudbo organsko razvijati in hitro odreagirati na odzive obiskovalce in uporabnikov," meni Purič. Prepričan je, da je država s to naložbo naredila veliko za ohranitev tega pomembnega spomenika državnega pomena.
Obnovo je v 85 odstotkih financirala Evropska unija in sicer iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Obnovitvena dela je izvajalo gradbeno podjetje GIVO iz Ljubljane, konservatorsko-restavratorske posege na predmetih iz gradu pa Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
Grad in posestvo Brdo sta odprta za vse obiskovalce
Cilj obnove gradu Strmol je bila predvsem preureditev kompleksa za potrebe razvoja turizma visokega razreda in razvoja novih turističnih produktov ter za dvig kakovosti obstoječih protokolarnih storitev in večjo dostopnost kulturnega spomenika. Prav ureditev območja za dnevne obiskovalce se zdi Puriču najpomembnejša.
Podobno je za obiskovalce že 20 let odprto posestvo Brdo. Vendar med ljudmi še vedno vlada prepričanje, da gre za zaprto območje za protokolarne in kongresne dogodke, zato vsako leto v JGZ Brdo naštejejo le med 5000 in 6000 zunanjih obiskovalcev posestva. "Stigmo, da gre za zaprto območje, skušamo z različnimi aktivnosti razdreti," je poudaril Purič in pojasnil, da so le redkokdaj zaradi protokolarnih dogodkov posamezni objekti izvzeti iz dnevne uporabe.