Trg Evrope je trg pred železniško postajo Nova Gorica, med Gorico v Italiji in Novo Gorico v Sloveniji. Foto: Katarina Brešan
Trg Evrope je trg pred železniško postajo Nova Gorica, med Gorico v Italiji in Novo Gorico v Sloveniji. Foto: Katarina Brešan

Soavtorja projekta Awakening MemoriesLeaving Traces, David Kožuh in Rok Bavčar, sta se lotila zbiranja starih fotografij iz časa gradnje Nove Gorice, ob pripravi razstave pa se je porodila ideja, da bi zanimive fotografije lahko pokazali vsem obiskovalcem mesta, ne le obiskovalcem muzeja. Tako je ob pomoči družbe Arctur nastal projekt MALT, za katerega je Goriški muzej prejel tudi sofinanciranje.

"S tehnološkega vidika smo sodelovali z novogoriškim podjetjem Arctur in razvili brezplačno trojezično spletno aplikacijo z obogateno resničnostjo, ki s pomočjo pametnih telefonov uporabniku ponuja nov način spoznavanja znamenitosti in pomembnih stavb Nove Gorice na 17 lokacijah," je na današnji predstavitvi povedal Kožuh.

Izbrane mestne znamenitosti se ob vstopu v aplikacijo na pametnem telefonu prikažejo na zemljevidu, uporabniki si jih nato lahko poljubno izberejo za ogled. To je mogoče le na mestu samem, ko so obiskovalci od njih oddaljeni do deset metrov, na kar jih opozarjajo talne oznake.

Vsak lahko doda svoje spomine in komentar
"Ker smo želeli, da je izkušnja čim popolnejša in pozitivna, omogoča MALT obenem dostop do podrobnega opisa in galerije zgodovinskih fotografij posamezne znamenitosti, svojo izkušnjo ali spomine pa lahko obiskovalec zapiše s komentarjem. Po obisku določene točke si jo je mogoče znova ogledati, ne glede na to, kje smo,"
je še pojasnil Kožuh.

Gradnja prvih stanovanjskih blokov. Foto: Goriški muzej
Gradnja prvih stanovanjskih blokov. Foto: Goriški muzej

Izbrane fotografije pripovedujejo zgodbe in spomine mesta, ki bi sicer utonili v pozabo. Kot je povedal Bavčar, so domačini, ki so videli ali celo prinesli fotografije, navdušeni nad pogledi, ki jih v mestu ni več. Tako jim je zanimiv nekdanji pogled na novogoriško železniško postajo, kamniti nadhod čez železniško progo, ki je bil porušen med prvo svetovno vojno, in predvsem prazen prostor sedanjega mesta.

Uporabljene fotografije so prispevali posamezniki, pa tudi Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije in Goriška knjižnica Franceta Bevka. Opise posameznih stavb so poleg Kožuha pripravili še Simon Kerševan in Matej Štanta iz Društva primorskih arhitektov ter umetnostna zgodovinarka Alenka Di Battista, medtem ko je uvodne misli o mestu zapisal urbanist Tomaž Vuga.

Aplikacija omogoča brskanje v treh jezikih, poleg slovenskega še v italijanskem in angleškem jeziku. V prihodnosti jo bodo po besedah direktorja Goriškega muzeja Vladimirja Peruničiča še nadgrajevali in ji dodajali nove zanimivosti.

Predstavitveni prospekti o brezplačni aplikaciji bodo na voljo na vseh javnih in turističnih lokacijah v mestu in okolici.