Na jutrišnji dražbi pričakujejo v Trstu pričakujejo do 200 ljudi. Foto: Arhiv RTV SLO
Na jutrišnji dražbi pričakujejo v Trstu pričakujejo do 200 ljudi. Foto: Arhiv RTV SLO

Mnogi so prepričani, da bi platna sodila v stalno zbirko kulturne dediščine slovenskega naroda. Med ponujenimi deli so tri dela Riharda Jakopiča, Kozolci Ivana Groharja, Tulipani Avgusta Černigoja, tudi živobarvna olja Lojzeta Spacala, portreti Ivana Čarga ter več slik in risb Zorana Mušiča, vredne pa so milijon evrov. Posebna dragocenost so Pilonova olja, ki so jih v dražbeni hiši s 25-letno tradicijo videli prvič. "Imeli smo že njegove risbe, toda olja so na trgu prava redkost. Vedno sem rekel, da bi Pilonovo delo na dražbi lahko ponudili za en evro, pravo vrednost pa določi šele dražba," pravi Furio Princivalli iz tržaške dražbene hiše Stadion.
Po besedah Nicola Princivalla iz dražbene hiše je veliko Italijanov te umetnike poznalo le po imenih. "Ko so prišli sem in so videli njihova dela, so se zaljubili vanje."
Zanimanje za ponujena dela je izredno, tudi zasebnih zbirateljev iz Slovenije. Jutri v Trstu pričakujejo do 200 ljudi. Le upati je, da bodo med njimi tudi predstavniki državnih muzejev in galerij, kjer bi bile te dragocenosti na ogled javnosti.
Mirjam Muženič, TV Slovenija

Tržaška dražba slovenskih umetnin
Tržaška dražba slovenskih umetnin