Ljubljanska Drama domuje v zgradbi, ki so jo na začetku 20. stoletja postavili po načrtih Alexandra Grafa. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ljubljanska Drama domuje v zgradbi, ki so jo na začetku 20. stoletja postavili po načrtih Alexandra Grafa. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
SNG Maribor
Jadranska pot se začne s klasicistično stavbo SNG-ja Maribor z neobaročno gledališko dvorano. Foto: BoBo
HNK Zagreb
Stavni Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu in Narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki sta zasnovala dunajska arhitekta Fellner in Helmer. Foto: Nenad Jelesijević

Gledališke stavbe so povezane v eno od več poti, ki so vključene v mednarodni projekt Evropska pot zgodovinskih gledališč. Ta je razdeljena v več posameznih poti, vsaka izmed njih pa vodi po 12 izbranih gledališčih. Obiskati jih je mogoče v tednu dni, saj so za obiskovalce po vnaprejšnjem dogovoru odprta tudi čez dan.

Jadranska pot, ki so jo odprli lani, se vije čez območje jugovzhodne Evrope. Izhodiščna točka poti je stavba SNG-ja Maribor, ki je bila zgrajena leta 1852 v klasicističnem slogu, stara gledališka dvorana pa je neobaročna. Naslednja postaja je SNG Drama Ljubljana, secesijska zgradba, ki jo je Alexander Graf v letih od 1907 do 1909 projektiral za nemško govoreče meščane.

Mimo najstarejšega občinskega gledališča v Evropi
Zatem se pot nadaljuje ob ogledu Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, ki je nastalo po načrtih dunajskih arhitektov Fellnerja in Helmerja. Vodi tudi mimo arhitekture Narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki, ki sta jo prav tako oblikovala Fellner in Helmer, in najstarejšega občinskega gledališča v Evropi na otoku Hvar. V jadransko pot so vključeni še Narodno gledališče v Sarajevu, gledališče v Somborju, Narodno gledališče Toše Jovanovića v Zrenjaninu, Narodno gledališče v Beogradu in Kraljevo gledališče Zetski dom na Cetinju.

Ob jadranski poti vključuje evropski projekt še kanalsko pot po Veliki Britaniji, Belgiji in Nizozemski, cesarsko po Avstriji in Češki, nemško po Nemčiji, italijansko po severni Italiji, nordijsko po Danski, Norveški in Švedski, baltsko po Poljski, Litvi, Latviji in Estoniji ter ibersko po Španiji in Portugalski. Letos se odpirata tudi francoska pot po Franciji in alpska pot po južni Nemčiji, Švici in severni Italiji, v prihodnjem letu pa črnomorska pot po Ukrajini, Romuniji, Bolgariji in Grčiji. Ni pa še določeno, kdaj bodo odprli veliko pot po osrednji in južni Italiji.

Zgodovina, ki jo pripovedujejo gledališča
Koordinator Evropske poti zgodovinskih gledališč je neprofitno Združenje zgodovinskih gledališč Evrope Perspectiv. V mednarodnem projektu, ki ga podpira EU in poteka med letoma 2012 in 2017, pri jadranski poti sodeluje tudi Slovenski gledališki inštitut (Slogi). Kustodinja inštituta Tea Rogelj je spomnila na mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope - kot jo pripovedujejo gledališča, ki je nastala v okviru združenja Perspectiv. V Ljubljani jo bodo odprli 24. oktobra v Desnem atriju Mestne hiše. Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč.