Matteo Salvini in Roberto Saviano. Foto: Reuters/AP
Matteo Salvini in Roberto Saviano. Foto: Reuters/AP

Matteo Salvini, sicer vodja skrajno desne stranke Liga, je julija 2018 vložil tožbo proti Robertu Savianu. Za to potezo se je odločil, zaradi piščevih zapisov na Twitterju, v katerih ga je ta označil za "ministra podzemlja" in namigoval na ministrove povezave z mafijo. Salvini mu je takrat odgovoril: "Sprejmem vse kritike, ne bom pa nikomur dopustil, da govori, da pomagam mafiji."

Za knjigo Gomora iz leta 2006, ki je hitro postala svetovna uspešnica in bila prevedena v številne jezike, je Roberto Saviano prejel veliko literarnih priznanj, dve leti po izidu pa je Matteo Garrone posnel še istoimenski film. Knjigo je v slovenščino prevedel Vasja Bratina. Foto: Mladinska knjiga
Za knjigo Gomora iz leta 2006, ki je hitro postala svetovna uspešnica in bila prevedena v številne jezike, je Roberto Saviano prejel veliko literarnih priznanj, dve leti po izidu pa je Matteo Garrone posnel še istoimenski film. Knjigo je v slovenščino prevedel Vasja Bratina. Foto: Mladinska knjiga

"Sem sredstvo, s katerim lahko sporoča svoje namere vsem drugim."
Saviano je v videu, ki ga je 20. marca objavila spletna izdaja italijanskega dnevnika La Repubblica, napovedal, da bo primer šel na sodišče. Za časopis Observer pa je povedal: "S sodnim pregonom se soočam zaradi svojih stališč. To je oblika Salvinijevega izsiljevanja, s katero je svoje kritike naredil za svoje pravne tarče. Salvini posreduje jasno sporočilo vsakomur, ki mu želi nasprotovati ali raziskati politične povezave z mafijo. Sem sredstvo, s katerim lahko sporoča svoje namere vsem drugim." Pred časom je izjavil še, da je uporabljen zgolj kot ministrovo orodje, s katerim bo "uničil vladavino prava".

Datum začetka procesa še ni znan
Klevetanje politikov se lahko v skladu z italijanskim kazenskim zakonikom kaznuje z denarno kaznijo ali zaporno kaznijo do šestih let. Glede na Savianov video, objavljen na La Repubblici, datum začetka sodnega procesa še ni določen. Poudaril je še, da so "sodišča v Italiji notorično počasna. Vendar pričakujemo, da bo dan uvodnega zaslišanja kmalu znan."

Veliko italijanskih novinarjev pod policijsko zaščito
Saviano je zaradi svojega pisanja o mafiji pod policijsko zaščito vse od leta 2006, ko je izšla njegova knjiga Gomora, s čimer je le eden izmed več sto novinarjev, ki so v Italiji pod policijsko zaščito zaradi poročanja o organiziranem kriminalu. Ob izidu Gomore je s svojimi razkritji o delovanju in razpredenosti neapeljske mafije, torej camorre, v svoji domovini obveljal za narodnega junaka.

Ob lanski kritiki ministra je ta pod vprašaj postavil tudi upravičenost policijske zaščite za Saviana. Minister je takrat izjavil, da bi veljalo preveriti, koliko denarja je namenjenega Savianovi zaščiti, kar bi spadalo v okvir evalvacije, "kako Italijani porabljajo svoj denar". Ob tem je za Guardian poudaril, da novinar svoj čas preživlja v tujini in da bi bilo treba premisliti o resnosti groženj, ki jih je deležen. "Roberto Saviano je zadnja od mojih težav. Pošiljam mu poljubček, če zdaj gleda. Je oseba, ki izzove veliko občutljivosti in naklonjenosti, vendar je prav, da se naredi evalvacija, kako Italijani porabljajo svoj denar."

"Kot visoki javni uslužbenec bi moral notranji minister Matteo Salvini pričakovati in prenašati kritike, namesto da demonizira novinarja, ki opravlja svoje delo," pravi koordinatorka programa odbora za zaščito novinarjev za Evropo in osrednjo Azijo Gulnoza Said. Foto: CPJ

CPJ: Demoniziranje novinarja, ki opravlja svoje delo
"Kot visoki javni uslužbenec bi moral notranji minister Matteo Salvini pričakovati in prenašati kritike, namesto da demonizira novinarja, ki opravlja svoje delo," je dejala Gulnoza Said, koordinatorka programa odbora za zaščito novinarjev (Committee to Protect Journalists – CPJ) za Evropo in osrednjo Azijo. "Italija bi morala že davno izbrisati kriminaliziranje klevetanja iz svojih knjig – v demokraciji ni prostora zanj. Pozivamo Salvinija, da takoj opusti tožbo zoper Roberta Saviana," je še dodala Saidova.

Odbor za zaščito novinarjev je te dni na Salvinija in italijansko ministrstvo za notranje zadeve naslovil elektronsko sporočilo, v katerem so jih člani odbora zaprosili za komentar tožbe in Savianovih trditev, vendar za zdaj niso prejeli odgovora.

Primer je seveda sprožil ogorčenje v literarnih in novinarskih krogih, v imenu katerih sta se za La Repubblico oglasila francoski založnik Antoine Gallimard in pisatelj Salman Rushdie, ki sta izrazila solidarnost s Savianom: "Mi, pisatelji, bomo vselej na strani Roberta Saviana. Obsojamo ta sramotni vnovični napad nanj."