Alma M. Karlin z zaročencem Hsu Singjung Lungom in materjo. Foto: UGM
Alma M. Karlin z zaročencem Hsu Singjung Lungom in materjo. Foto: UGM
Alma M. Karlin (1889–1950)
Spomenik Almi M. Karlin v Celju. Foto: Rok Omahen
Alma Karlin in Kitajska

Ob razstavi slovenske in kitajske umetnosti Zemlja je ploščata v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) razkrivajo tudi druge povezave med Slovenijo in Kitajsko ter tako preprosto ni mogoče mimo življenjske zgodbe Alme M. Karlin (1889-1950).

Kitajska je bila namreč po prvi svetovni vojni med pomembnejšimi cilji njenega potovanja okoli sveta. Med letoma 1923 in 1924 je obiskala Mandžurijo, Šanghaj in pristaniška mesta ob Južnem morju ter Peking. In prav stare, zakotne ulice so Karlinovi razkrile marsikatero skrivnost vzhodnega sveta.

Tako so nastale njene kratke zgodbe v zbirki Duhovi in zmaji, pozneje pa tudi duhovita in hudomušna novela Najmlajša vnukinja častitljivega I Čaa, ki je izšla kot prva knjiga v novi seriji Z Almo v svet in je zadnje objavljeno delo pred njeno smrtjo.


Zaroka s kitajskim učencem

Karlinova je za božič leta 1913 domov v Celje pripeljala svojega kitajskega zaročenca Hsu Singjun Lunga, sina bogatega kitajskega mandarina, da bi ga predstavila materi in sorodnikom. Kot je bilo pričakovano, nihče od njenih ni bil pretirano navdušen nad njenim izbrancem, prvim znanim Kitajcem na slovenskih tleh. Njuna zveza pa se - tudi na veselje njenih domačih - ni ohranila, saj je po vrnitvi v London razdrla zaroko.

V UGM-u bo na temo Alme Karlin in Kitajske predavala Jerneja Jezernik, slovenistka, germanistka, urednica, publicistka in prevajalka, ki že vrsto let raziskuje intelektualno, duhovno, literarno in materialno dediščino Karlinove ter je avtorica monografije Alma M. Karlin - državljanka sveta. Poskrbela je tudi za prevoda dveh njenih knjig v slovenščino, in sicer Smrtonosni trn ter Japonske novele. Predavanje Jezernikove bo na novo osvetlilo tudi sveži prevod novele Vodna vrba in njen prvi roman Moj mali Kitajec, ki je nastal na avtobiografski podlagi, so zapisali v UGM-u.

Drevišnje predavanje v UGM-u z naslovom Alma Karlin in skrivnostna Kitajska se bo začelo ob 18. uri.

Alma Karlin in Kitajska