Gnezdovo platno iz cikla Avtonomija pokopanega spomina (1984). Hanijo ga v stalni zbirki Galerije Murska Sobota. Foto: museums.si
Gnezdovo platno iz cikla Avtonomija pokopanega spomina (1984). Hanijo ga v stalni zbirki Galerije Murska Sobota. Foto: museums.si
Alojz Sok
Župan Sok zavrača očitke, da je kriv za uničenje umetniških del akademskega slikarja, poudarja pa, da Gnezda že nekaj let ni bil v tem ateljeju. Foto: BoBo
Slikarju Gnezdi požgali arhiv

Nekatera umetniška dela naj bi celo zažgali, poroča časnik Delo. Po navedbah časopisa naj bi to ukazal ormoški župan Alojz Sok, on pa te trditve zavrača.

Kot je povedal Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor, je bilo v Ormožu prijavljeno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, a ga bodo policisti končali s poročilom na državno tožilstvo, saj ni bilo prepoznanega naklepnega dejanja. Šlo naj bi namreč za uničenje ob čiščenju prostora. "Namen je bil čistiti, in ne poškodovati," je pojasnil.

Ormoški policisti so po ogledu po poročanju Dela zapisali, da so Gnezdi atelje po navodilu župana Alojza Soka (NSi) izpraznili gasilci. Sok pravi, da to ni res. "Gasilcem sem naročil, da naj prostor, v katerem so predmeti g. Gnezde, pustijo, takšen kot je. Zagotovili so mi, da se predmetov v tem prostoru niso dotikali. Sam nisem bil prisoten in ne vem, kaj vse je bilo notri. Je pa bil prostor odklenjen že dalj časa in mislim, da g. Gnezda ni bil v njem že nekaj let," je povedal. Po njegovih besedah so se gasilci sami ponudili, da šolo očistijo.

Atelje v šolski učilnici
"Sicer pa vse stroške vzdrževanja šole plačuje občina. Zdaj preverjamo, ali imamo z g. Gnezdo sploh sklenjeno kakšno pogodbo, da ima lahko on tam svoj atelje," je še dodal Sok. V Delu je objavljen sklep krajevne skupnosti iz leta 1997, ki pravi, da se en razred dodeli slikarju Gnezdi. Čeprav je dokument podpisal prav Alojz Sok, takratni predsednik sveta Krajevne skupnosti Ormož, ta pravi, da "te pogodbe na občini nimajo oz. je za zdaj ne najdejo".

Izginile so grafike, študije, korespondenca in literatura
Atelje Gnezde je v nekdanji šoli na Humu pri Ormožu. Slikar živi slabih 20 kilometrov stran od ateljejskih prostorov, na Razkrižju, in je zdaj po poročanju Dela ostal brez vseh svojih skic, študij, grafik, strokovne literature in osebne korespondence z nekaterimi slovenskimi slikarji. Skurili so mu tudi vse izvode revije Flash Art, ki jih je zbiral med letoma 1983 in 1992, pogreša pa tudi svojo zbirko revije Kunstforum. Ostali so mu le veliki formati olj na platnu.

Gnezda napoveduje, da bo proti storilcem vložil ovadbo. "Do danes nisem prejel prav nikakršnega namiga ali uradnega obvestila, da sem nezaželen oziroma da naj odstranim svoje stvari iz ateljeja in depoja, ki sem ga imel v pritličju," je povedal za Delo.

Že tretji incident
Akademski slikar je prvi vlom v prostore ateljeja prijavil poleti 2009. Dva meseca pozneje so vse do danes neodkriti storilci vlomili drugič. Takrat je nastalo za 50.000 evrov škode.

Slikarju Gnezdi požgali arhiv