Po festivalih Spider, Spider Expand! in Spider White, ki so med letoma 2010 in 2014 potekali ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek tokrat v slovensko prestolnico vrača pod imenom Spider Slang/Pajek sleng. Foto: Miran Kambič
Po festivalih Spider, Spider Expand! in Spider White, ki so med letoma 2010 in 2014 potekali ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek tokrat v slovensko prestolnico vrača pod imenom Spider Slang/Pajek sleng. Foto: Miran Kambič
false
Movement Monochromes mednarodno uveljavljenega teoretika performansa in koreografa Pavlosa Kountouriotisa je tretji v nizu njegovih minimalističnih, repetitivnih, strogo strukturiranih koreografij, ki temeljijo na ideji "biti zadet in reševati matematične enačbe". Foto: sigledal.org
false
Ideal je "plesni performans za dve performerki, kopico patriarhalnih polzvezdnikov in posteljo." Foto: Petra Veber

Po napovedih organizatorjev bo ponudila domačo premiero, ekskluzivni koncert ter več novih performansov in plesnih predstav iz tujine, ki jih v Sloveniji še ni bilo mogoče videti.

Po festivalih Spider, Spider Expand! in Spider White, ki so med letoma 2010 in 2014 potekali ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek tokrat v slovensko prestolnico vrača pod imenom Spider Slang/Pajek sleng.

Po besedah pobudnika projekta in umetniškega vodje festivala, koreografa Mateja Kejžarja letošnji festival tematizira iskanje novega jezika, "in sicer takšnega, ki ne bo ukrivljen tako, da bi ustrezal dominantni epistemologiji in spodbujal takojšnje priznanje in istovetenje".

Ples na ideje Goebbelsa in Marxa
Organizatorji med vrhunci festivala napovedujejo premiero plesnega performansa Ideal slovenskega dua v sestavi Leje Jurišić in Teje Reba, ki deluje na križišču med plesom, performansom in (postdramskim) gledališčem. V Idealu, ki je neposredna, četudi subtilna kritika "patriarhalnih polzvezdnikov", nastopajoči interpretirata Goebbelsovo delitev na intimno, osebno-javno in javno življenje posameznika ter jo cepita na Marxovo misel, da je mogoče veliko dela postoriti kar v postelji.

Napovedujejo tudi novo plesno predstavo priznanega mladega brazilsko-nizozemskega koreografa Fernanda Belfioreja, ki je trenutno eden izmed najbolj cenjenih mladih koreografov v Evropi. V njej Belfiore, ki je v preteklosti sodeloval tudi z Deborah Hay, Jeremyjem Wadom in Ann Liv Young, radikalno preizprašuje koncept "družbenih struktur" po Josephu Beuysu.

Krvaveči performans
Ljubitelje body arta bi lahko po besedah organizatorjev na festivalu očaral "krvaveči" performans Movement Monochromes, ki je delo mednarodno uveljavljenega teoretika performansa in koreografa Pavlosa Kountouriotisa, sicer tudi nekdanjega sodelavca Trishe Brown, Rona Atheyja in Mehmeta Sanderja.

Sveže iz Srbije
Festival pa bo premierno v Sloveniji predstavil tudi glasbeno zasedbo Artan Lili, najnovejšo srbsko koncertno atrakcijo, ki je izšla iz skupin, kot so Obojeni program in Stuttgart online. Artan Lili na regionalne glasbene lestvice že nekaj mesecev pošiljajo hit za hitom, ki jih vedno spremljajo tudi pripadajoči vizualno odlično izdelani videospoti. V njihovih melodičnih indie pesmih je zaznati vplive noise rocka, brit- in elektropopa, punka, krautrockovske repetitivnosti in jugoslovanske novovalovske scene.

Festival, ki bo vključeval tudi fotografsko razstavo Matije Lukića, bo v improviziranem performativnem slogu povezoval dunajski gledališki umetnik Thomas Kasebacher.

Festival organizira produkcijski kolektiv Pekinpah Kink Kong. Današnji program se bo začel ob 20.00, v nedeljo se bo dogajanje začelo ob 18.00.