Papež Benedikt XVI. v Sikstinski kapeli v Vatikanu sprejel 260 umetnikov. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. v Sikstinski kapeli v Vatikanu sprejel 260 umetnikov. Foto: EPA
Med umetniki, ki so poslušali nagovor papeža, je bil tudi italijanski igralec Lino Banfi, ki na sliki poljublja roko papeža Benedikta XVI. v Sikstinski kapeli. Foto: EPA

Papež Benedikt XVI. je v Sikstinski kapeli v Vatikanu sprejel 260 umetnikov, ki so večinoma prihajali iz Italije. Srečanje naj bi, kot je v nagovoru dejal papež, še okrepilo plodno razmerje, ki ga je skozi stoletja Cerkev navezala z umetnostjo. Prav tako je papež še dejal, naj se umetniki ne bojijo, da bo vera načela njihov talent in škodovala kakovosti njihovih del.

"Krščanstvo je tako rekoč že na svojem začetku razumelo pomen umetnosti in izkoristilo raznolike umetniške jezike za razširjanje svojih sporočil," je še povedal papež.

Zgraditi je treba nov humanizem
Na srečanju so bili navzoči predstavniki različnih umetniških zvrsti, večinoma pa so bili Italijani. Le okoli 30 jih je bilo od drugod, med njimi britanski režiser Peter Greenaway, kanadska pianistka Angela Hewitt in švicarski arhitekt Mario Botta. Benedikt XVI. je umetnike pozval, naj bodo "varuhi resnične lepote", lepote, ki "odpira človeško srce v globoki želji poznati, ljubiti, iti drug proti drugemu in prek samega sebe".

V govoru, ki je bil prepreden s številnimi citati umetnikov, od Dostojevskega do Michelangela in Hermanna Hesseja, je papež dejal, da je nujno zgraditi "nov humanizem". Vse umetnike, verujoče in neverujoče, je pozval, naj bodo "hvaležni in naj se polno zavedajo velike odgovornosti za prenašanje lepote drugim".