Trg republike seveda nosi simbolni pomen: 26. junija 1991 je predsednik Milan Kučan na njem razglasil samostojnost Slovenije, pri čemer je bila prvič javno dvignjena nova zastava. Foto: BoBo
Trg republike seveda nosi simbolni pomen: 26. junija 1991 je predsednik Milan Kučan na njem razglasil samostojnost Slovenije, pri čemer je bila prvič javno dvignjena nova zastava. Foto: BoBo
Spomenik revolucije, delo kiparjev Draga Tršarja in Vladimirja Braca Mušiča, ki je bil odkrit leta 1975. Velika bronasta plastika še danes sodi med največje javne plastike v državi. 19 ton težka kompozicija po kiparjevih besedah predstavlja sklop zbiranja, borbe in revolucionarne zmage. Foto: BoBo
Prenovljena ploščad v središču Ljubljane

Ploščad Trga republike v Ljubljani, na kateri so obnovitvena dela potekala od sredine marca, je znova odprta. Prenovljena ploščad bo po novem v celoti zaprta za motorni promet, namenjena pa bo pešcem in kolesarjem ter bo služila kot osrednji mestni in državni trg, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Trg republike je obnovilo podjetje KPL Rast, s katerim je občina na pogajanjih dosegla ceno izvedbe del v višini 3,3 milijona evrov. Obnova ploščadi je potekala sočasno s prenovo konstrukcije podzemne garaže.

Vlada je junija Trg republike razglasila za kulturni spomenik državnega pomena, razglasitev pa je predlagala ljubljanska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Od Emone do današnjega dne
Na območju današnjega Trga republike je teklo severno obzidje Emone, v njegovi bližini pa je stalo več antičnih stavb ter zgodnjekrščansko središče. Med izkopavanji so arheologi našli več dragocenih artefaktov, ki jih hrani Mestni muzej Ljubljana. Na praznem prostoru so Turjaški uredili velik, baročno zasnovan vrt, ki je postal del zaledja uršulinskega samostana.

Med letoma 1962 in 1982 se je zgodila večja arhitekturna pozidava trga in okolice, ki jo je opravila skupina arhitektov pod vodstvom Edvarda Ravnikarja. Z njim so sodelovali Anton Bitenc, Miloš Bonča, Jože Koželj, Anton Pibernik, Franc Rihtar, Vladislav Sedej in številni drugi. Najprej so leta 1963 začeli graditi parkirno hišo, a so oktobra 1964 dela zastala zaradi pomanjkanja denarja. Leta 1965 je bil zgrajen prizidek h Gimnaziji Jožeta Plečnika, leta 1971 trgovski objekt Maximarket in stolpnica NLB s prizidkom in ploščadjo. Leta 1975 je bil urejen uršulinski del in postavljen spomenik revoluciji. V nadaljevanju je bila dograjena še druga stolpnica s prizidkom. Cankarjev dom so začeli graditi leta 1979 in ga končali 1981.

Ozaljšana Ljubljana
Poleg Trga republike je ljubljanska občina letos začela tudi zamenjavo Ribje brvi in obnovo Cankarjevega nabrežja. Nova Ribja brv, s katero so zamenjali dotrajano leseno, je v uporabi od prejšnjega konca tedna, uradno pa jo bodo odprli v soboto skupaj z obnovljenim Cankarjevim nabrežjem. Tam so v okviru obnove uredili nezaščiteno ograjo, prenovili poti za slabovidne in javno razsvetljavo ter zamenjali nekatera oslabela drevesa.

Prenovljena ploščad v središču Ljubljane