Na odru Festivalne dvorane so lani izvedli 15 gledaliških predstav in devet drugih prireditev za otroke in mladostnike. Foto: Pionirski dom
Na odru Festivalne dvorane so lani izvedli 15 gledaliških predstav in devet drugih prireditev za otroke in mladostnike. Foto: Pionirski dom

Na odru Festivalne dvorane so uprizorili 15 gledaliških predstav in devet drugih prireditev za otroke in mladostnike. Pripravili so tudi druge brezplačne gledališke projekte, kot so S pravljico okrog sveta ter lutkovne in gledališke predstave, glasbene programe ter ustvarjalne delavnice v Art Centru.

S programi za otroke so sodelovali na Liffu, z razstavo na Grafičnem bienalu, na Slovenskih dnevih knjige, decembra so na Kongresnem trgu izvedli otroški program Čarobni gozd. Prav tako so se udeležili številnih festivalov po Sloveniji in tujini, med drugim srbskega - Radost Evrope v Beogradu.

Lanski proračun javnega zavoda je za več kot 50 jezikovno-kulturno-umetniških programov štel 1,1 milijona evrov. Približno pol je bilo lastnih sredstev, polovico pa je prispevala Mestna občina Ljubljana (MOL). Pionirski dom omogoča tudi financiranje ali vsaj sofinanciranje dejavnosti približno štirim odstotkom otrokom iz socialno šibkejših družin, sodelujejo pa tudi z mladinskim domom Malči Beličeve.

V zavodu dela 29 redno zaposlenih in 50 honorarnih sodelavcev. Kmalu bo končan razpis za direktorja javnega zavoda, na katerega se bo po pisanju današnjega Dela prijavila tudi dosedanja direktorica Vika Potočnik, ki center vodi že deset let oziroma dva mandata.

Vstop v festivalsko pomlad
Z marcem vstopa Pionirski dom v t. i. festivalsko pomlad, s številnimi programi za otroke in mladostnike, z enotnim ciljem spodbujati ustvarjalnost otrok in mladostnikov. Tako se tudi letos obeta devet festivalov. Med prvimi bo to med 9. in 11. marcem deveti festival naravoslovja Hokus pokus, ki mu bo med 24. in 25. marcem sledil 10. filmski festival Zoom, je razvidno iz programa Pionirskega doma, ki je svojo strategijo do leta 2020 že predstavil na MOL-u.