Pionirski dom je ena izmed vodilnih ustanov na področju zunajšolskega preživljanja prostega časa otrok in mladine. Foto: Spletna stran PD
Pionirski dom je ena izmed vodilnih ustanov na področju zunajšolskega preživljanja prostega časa otrok in mladine. Foto: Spletna stran PD
»Rock Akademija Ponirskega doma je resna dratšponarija. Če bi se zgodila dvajset let nazaj, bi imeli že danes odgovor na vzhajajoči mainstream diatoničnega meha. Ampak pustimo preteklost, ob takih pionirjih me za prihodnost bendovske godbe ne skrbi,« je o Rock akademiji pripomnil Miha Šalehar. Foto: Pionirski dom

Ustvarjanje mladih na področju glasbe so v Pionirskem domu zbrali na dveh zgoščenkah, ki prinašata avtorske skladbe tečajnikov in glasbeno pravljico Show strahov.

Zgoščenka Rock akademija prinaša avtorske skladbe tečajnikov Pionirskega doma in je nastajala v sklopu istoimenskega projekta. Kot je na novinarski konferenci povedal Andrej Pekarovič, ki v Pionirskem domu poučuje kitaro in ki je poskrbel za aranžmaje, so skladbe nastajale celotno lansko leto. Glasbo in besedila pesmi so napisali mladi iz osnovnih in srednjih šol, snemali pa so lani poleti v studiu Draga Popoviča. Vokalna mentorica je bila Eva Moškon.

Druga zgoščenka prinaša glasbeno pravljico Show strahov Svetlane Makarovič. Predstavo Show strahov so v Pionirskem domu premierno uprizorili novembra lani v režiji Violete Tomič. Avtor in izvajalec glasbe je Davor Herceg. Kot je pojasnil Pekarovič, je tudi ta zgoščenka nastajala postopoma: sprva so posneli le glasbene točke, ki so del gledališke predstave, pozneje pa še igrane dele. Tudi tu je bila vokalna mentorica Moškonova.

Od čaranja s svetlobo do filmske umetnosti
V marcu bodo po besedah vodje oddelka za kulturo v Pionirskem domu Vesne Tripković pripravili 8. festival naravoslovja Hokus pokus, ki je namenjen učencem osnovnih in srednjih šol. Rdeča nit bo letos svetloba. Konec marca bo sledila 9. izdaja filmskega festivala Zoom, ki je prav tako namenjen osnovnošolcem in srednješolcem.

Največ zanimanja je za gledališče
Konec marca in na začetku aprila bo na vrsti 13. otroški festival gledaliških sanj, namenjen osnovnošolcem, ki je po besedah Tripkovićeve med vsemi najbolj obiskan. V drugi polovici aprila mu bo sledila 8. izdaja glasbenega festivala za osnovnošolce in srednješolce, junija pa še plesni festival za osnovnošolce kalejdoskop.

Kot je poudarila direktorica pionirskega doma Viktorija Potočnik, so se vsi festivali dobro prijeli in so pomembna spodbuda mentorjem na šolah, ki lahko na njih predstavijo svoje delo in si izmenjajo izkušnje.