V društvu so predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca tudi zaprosili za pravočasen termin  za sestanek s predstavniki Društva slovenskih pisateljev. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
V društvu so predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca tudi zaprosili za pravočasen termin za sestanek s predstavniki Društva slovenskih pisateljev. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Julijana Bizjak Mlakar
Julijana Bizjak Mlakar je na začetku decembra dejala, da zahteva NSK-ja po njeni odstavitvi nima realne osnove. Trdi, da je bila vedno na razpolago za kakršen koli nasvet ali predloge, vendar kakšnih posebnih predlogov od NSK-ja, od katerega je nasvete pričakovala, razen od nekaterih posameznikov, ni dobila. Spomnila je, da se zahtevi ni pridružil njegov član Uroš Lajovic, ter dodala, da so v ozadju osebni interesi, ki pa jih ne želi komentirati. Foto: BoBo
Metod Pevec
Poleg predsednika sedemčlanskega NSK-ja Metoda Pevca so pismo premierju z zahtevo po ministričini odstavitvi podpisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Foto: Bobo

"Ker je Društvo slovenskih pisateljev resno zainteresirano, da NSK v skladu s svojimi pristojnostmi v dialogu z vlado še naprej legitimno zastopa vitalne interese na področju kulture in da na tem področju tudi vlada izkazuje svojo dolžno legitimnost, pozivamo obe strani h konstruktivnemu dogovoru," so zapisali v DSP-ju.

V pismu je DSP v izjavi za javnost ponovil zahteve NSK-ja, ki od predsednika vlade pričakuje, da se do njihovih zahtev ustrezno opredeli do 17. decembra, v nasprotnem primeru bo velika večina njegovih uglednih članov s te funkcije, ki jim jo je zaupal državni zbor, odstopila.

"Po 17. decembru bo problem mnogo težji"
V Društvu slovenskih pisateljev so Cerarja in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca zaprosili za pravočasen termin za sestanek, saj verjamejo "da je v zavzetem, odgovornem in strpnem dialogu do 17. decembra še mogoče doseči konstruktivno rešitev nastalega, nedvomno perečega problema". Po tem datumu, so prepričani v društvu, bo "brez sedaj še mogoče konstruktivne rešitve situacija bistveno drugačna - in problem, ki zahteva rešitev, mnogo težji".

NSK je zahtevo po ministričini razrešitvi predstavil na zadnji seji 26. novembra. Večina članov je presodila, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in ne strokovno. Očitajo ji počasnost pri zakonodajnih spremembah ter ustanovitev komisije za pomoč pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sektorja, v kateri so sodelavci ministrstva in direktorji ustanov, ki prejemajo najvišje deleže sredstev z ministrstva.

Ministrici prav tako očitajo zavračanje uresničevanja nacionalnega programa za kulturo. Razočarani so nad nepremišljeno in avtoritarno kadrovsko politiko, dvomijo pa tudi o tem, da razume resnost razmer v kulturi in da jih je znala uspešno predstaviti pri oblikovanju proračuna za leti 2016 in 2017.

Pismo z zahtevo po ministričini odstavitvi so poleg predsednika NSK-ja Metoda Pevca podpisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Uroš Lajovic se zahtevi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki je sicer podprla očitke, ki so bili izrečeni proti ministrici, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.