Uporabnice in uporabniki prostora, kot sami sebe imenujejo, pravijo, da so se odločili, da iz nečesa zapuščenega, opuščenega in propadajočega znova ustvarijo nekaj živega, avtonomnega in navdihujočega. Poudarili so, da to počnejo v času
Uporabnice in uporabniki prostora, kot sami sebe imenujejo, pravijo, da so se odločili, da iz nečesa zapuščenega, opuščenega in propadajočega znova ustvarijo nekaj živega, avtonomnega in navdihujočega. Poudarili so, da to počnejo v času "premnogih kriz – od okoljske, zdravstvene in podnebne do stanovanjske – ter po letih komercializacije in krčenja vključujočih javnih prostorov za vse". Foto: BoBo

V sporočilu za javnost so pri Participativni ljubljanski avtonomni coni (Plac) zapisali, da je v soboto več kot sto ljudi pomagalo pri javnem odprtju zanemarjenih prostorov na Linhartovi cesti 43 in "opremljenih z metlami, orodjem in vrečami za smeti začelo graditi novo vizijo skupnostnega prostora, ki bo na voljo tistim, ki jim pripada – prebivalkam in prebivalcem, ki si želijo čas preživljati, ne da bi morali konzumirati znotraj potrošniške družbe".

V Placu poudarjajo, si želijo varen prostor za različne socialne in kulturne dejavnosti ter za delovanje različnih družbenih skupin. Foto: BoBo
V Placu poudarjajo, si želijo varen prostor za različne socialne in kulturne dejavnosti ter za delovanje različnih družbenih skupin. Foto: BoBo

Lokalna skupnost je izrazila podporo, nekateri so že pomagali pri postavljanju ograje in izrazili željo, da bi tudi sami sodelovali pri projektu. Takoj so začeli tudi s samoorganiziranim umetniškim programom. Za prihodnje dni pa napovedujejo ustvarjalne delavnice, nekomercialne projekcije filmov, brezplačne skupnostne večerje za tiste, ki si ne morejo privoščiti vse dražje hrane, delavnice, okrogle mize in razstave, načrtujejo tudi vzpostavitev ljudske knjižnice, še sporočajo z avtonomne cone.

Na dan odprtja je k stavbi na Linhartovi cesti 43 po navedbah predstavnikov Participativne Ljubljanske Avtonomne Cone prišlo pet policijskih avtomobilov in kombijev. Policija je popisala ljudi, ki so zasedli prostor, niso pa zahtevali umika.

Kot so za MMC sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so bili v soboto popoldne obveščeni o vlomu na Linhartovi cesti v Ljubljani. "Policisti so na kraju ugotovili, da se je tam nahajalo več deset ljudi, ki so vstopili v zapuščen objekt in ga želeli naseliti. Na kraju znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj niso ugotovili, točnega lastništva objekta pa na kraju ni bilo mogoče ugotoviti. Naslednji dan se je na policijo zglasil predstavnik lastnika objekta, ki si je skupaj s policisti ogledal objekt, pri čemer je bilo ugotovljeno, da do uradno pregonljivih kaznivih dejanj ni prišlo," še pravijo na PU-ju Ljubljana. Kot navajajo, so v objekt vstopili skupaj s predstavnikom lastnika objekta na miren način. "Vse navedbe o nekorektnosti postopkov policistov so neutemeljene, saj so policisti postopek vodili profesionalno, strokovno in vljudno. Svoje naloge so izvedli v skladu z zakonodajo, upoštevajoč strokovna načela ter na način, da zagotavljajo pravično in enakovredno obravnavo vsem vpletenim strankam v postopkih," so še dodali.

Sorodna novica V Ljubljani vzpostavljajo "avtonomni prostor Plac"

"DUTB je s prostorom upravljal kot svinja z mehom"
Upravljavcu in lastniku stavbe Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) v Participativni ljubljanski avtonomni coni očitajo, da je s prostorom "upravljal kot svinja z mehom". Nad njih pa tako začeli pošiljati policijo, ki jih je obiskala v soboto in v nedeljo.

"Zgodovinska priložnost, da DUTB naredi nekaj dobrega"
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, od vlade, ministrstva za kulturo in koalicijskih partnerjev pričakujejo, da jih pri njihovih namenih podprejo, da jim "pomagajo graditi zdravo in odprto družbo". Za DUTB pa so zapisali, da ima zdaj "zgodovinsko priložnost, da naredi nekaj dobrega, da investicijo preusmeri v mlade, v kreiranje drugačne okoljske, zdravstvene in stanovanjske politike. V projekt, ki bo ustvarjal ideje za prihodnost, za drugačen svet, v projekt, ki bo osmišljal življenja tistim, ki si ne želijo živeti znotraj družbenih in ekonomskih kalupov". Od DUTB tudi pričakujejo, da nad njih ne pošilja policije in varnostnikov.

DUTB: zaradi slabega stanja so objekti namenjeni rušenju
V DUTB so v odzivu za STA zapisali, da je nepremičnina Stolpniška na Linhartovi ulici, ki so jo v soboto "nepooblaščeno in protipravno zasedli predstavniki Participativne Ljubljanske Avtonomne Cone - Plac", namenjena za prodajo ali nadaljnji razvoj. Objekti na zemljišču so nefunkcionalni in zaradi izjemno slabega stanja namenjeni rušenju, zato bi bilo DUTB-jevo vlaganje sredstev vanje neracionalno.

Kot so še zapisali, je DUTB njen najemnik v soboto seznanil z "vdorom skupine državljanov v njen objekt" in je v skladu s svojimi dolžnostmi o tem obvestila policijo in varnostno službo, ki so si ogledali situacijo na terenu. Ugotovili so, da so predstavniki Placa "nepooblaščeno vstopili v objekt, deloma očistili prostore in začeli nelegalno uporabljati električne ter vodne vire". Ogled je potekal umirjeno, po informacijah DUTB nasilja ni bilo, so zapisali.

Že ob odprtju so v Participativni ljubljanski avtonomni coni zapisali, da pozivajo vse oblastne organe in institucije, da ravnajo tako, da ne bodo poskušali poseči v na novo vzpostavljeni avtonomni prostor. Foto: BoBo
Že ob odprtju so v Participativni ljubljanski avtonomni coni zapisali, da pozivajo vse oblastne organe in institucije, da ravnajo tako, da ne bodo poskušali poseči v na novo vzpostavljeni avtonomni prostor. Foto: BoBo

Trditev, da je DUTB slabo upravljala z omenjenim premoženjem, so označili kot "pavšalno in nestrokovno", saj vlaganje javnega denarja v propadajoč, nefunkcionalen objekt na nepremičnini, katere glavna vrednost je zemljišče, ni smiselno. DUTB namreč prodajo objekta, ki ga je odplačno prevzela iz stečaja nekdanje družbe CPL, oglašuje kot investicijsko priložnost na svojem spletnem mestu. Hkrati pa si s pripravo OPPN, ki na tem mestu predvideva gradnjo večstanovanjskega objekta ali oskrbovanih stanovanj, prizadeva dvigniti vrednost nepremičnini in s tem sebi ali novemu lastniku olajšati njen nadaljnji razvoj.

DUTB: Zaradi azbestne strehe, objekt nevaren za bivanje
Da si povrne stroške, je DUTB del objektov dala v najem, s prisotnostjo oseb v objektu pa, kot so zapisali, zagotovila višjo raven varnosti nepremičnine. Objekt, v katerega so se naselili predstavniki Placa je, kot navajaj , namenjen rušenju, zaradi azbestne strehe pa je tudi nevaren za bivanje ljudi. "Vsekakor pa očitano slabo stanje določenega objekta ne more biti ne razlog ne podlaga, da si manjša skupina državljanov jemlje pravico prevzemanja nepremičnine v lasti države, torej vseh državljanov," so dodali.

Kot so še zapisali, DUTB nastalo situacijo proučuje in bo na podlagi ugotovljenih dejstev in pravnih možnosti ustrezno ukrepala.

Na ministrstvu za kulturo upajo, da bo med začasnimi uporabniki in lastnikom prišlo do dialoga za skupno rešitev nastale situacije. Foto: BoBo
Na ministrstvu za kulturo upajo, da bo med začasnimi uporabniki in lastnikom prišlo do dialoga za skupno rešitev nastale situacije. Foto: BoBo

Na Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so pozdravili vzpostavitev novega avtonomnega prostora Plac v Ljubljani. Menijo, da avtonomni prostori "gradijo pomembne ideje in prakse izven obstoječih ideoloških okvirjev, vzpostavljajo vezi solidarnosti med sicer atomiziranimi posamezniki in dajejo glas zatiranim družbenim skupinam, ki drugje ne dobijo prostora". Dodali so, da je "zagotovitev fizičnega prostora z akcijo zasedbe in oživljanja zapuščenih stavb legitimna, posebej v luči nesmotrnega upravljanja s skupnim s strani javnih institucij, ki se utemeljujejo kot skrbnice za javni interes".

Vzpostavitev avtonomnega prostora Plac je pozdravil tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec ter predsedniški kandidat Ivo Vajgl. Organe oblasti je pozval, naj pobude "ne obravnavajo kot vandalizem, temveč kot kritično družbeni odziv in poziv skupine zanamcev, ki jih upravičeno skrbi, kakšno prihodnost smo jim namenili". Vajgl tudi apelira na mestne oblasti in vlado, "da s svojo podporo zagotovijo kvalitetno in varno obnovo Placa".

Ministrstvo: "Številne danes ugledne ustvarjalke in ustvarjalci so začetke zabeležili v avtonomnih kulturnih prostorih"
Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da si prizadevajo zagotavljati ustrezne pogoje delovanja za vsa področja kulture. Kot enega od konkretnih primerov so navedli stavbo na Metelkovi 6, kjer si prizadevajo "urediti razmere v korist nevladnih organizacij, ki prostore te stavbe zasedajo že dolga leta". Že ob začetku mandata v juniju so se z uporabniki Metelkove 6 sestali in takoj sprožili proces zaustavitve sodnih pregonov, ki so bili uperjeni proti njim.

Zavedajo se tudi drugih prostorskih problematik, ki še posebej pestijo mlade ustvarjalke in ustvarjalce, ki želijo ustvarjati neodvisno in zunaj obstoječih institucij, še pišejo.

"Številne ustvarjalke in ustvarjalci, ki so danes prepoznani kot vrhunski umetniki, so svoje začetke zabeležili v avtonomnih kulturnih prostorih neodvisnega ustvarjanja v različnih krajih Slovenije. Takšni prostori so pomemben poligon kreativnega delovanja ter avtonomna središča neodvisnega kulturnega ustvarjanja, socialnih politik družbenih gibanj in vseživljenjskega izobraževanja izven institucij. V tej luči tudi razumemo in podpiramo prizadevanja mladih kulturnic in kulturnikov ter ostalih uporabnic in uporabnikov po začasni rabi novoustanovljenega avtonomnega prostora Participativna ljubljanska avtonomna cona Plac na Linhartovi 43," so zapisali.

Na ministrstvu upajo, da bo med začasnimi uporabniki in lastnikom prišlo do dialoga za skupno rešitev nastale situacije, sami pa si bodo prizadevali za "oblikovanje ustreznih ukrepov, ki bodo dolgoročno razreševali tako prostorske stiske ustvarjalcev in ustvarjalk kot generacijski prepad na polju kulture".