Maketa zmagovalnega projekta berlinskih arhitektov GMP. Foto: MMC RTV SLO
Maketa zmagovalnega projekta berlinskih arhitektov GMP. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja novega stadion se bo začela že čez slabo leto.
Podoba novega Plečnikovega stadiona

Zmagovalni projekt berlinskega biroja GMP predvideva popolno ohranitev originalne Plečnikove kompozicije in vse druge elemente stadiona. Novi objekti so fizično in programsko ločeni od že obstoječih, so pa zato vsi povezani pod in nad zemljo. Kot eno izmed najbolj značilnih črt Plečnikovega stadiona so berlinski arhitekti prepoznali horizontalno odprtost proti nebu, kar je vplivalo na njihovo odločitev, da stadion tudi v prenovljeni obliki ostaja odprt, oziroma ga bo dopolnjevala hidravlična pomična streha. Streha bo prekrila vse nove posege, tudi lože vip, s katerimi so nadkrite tribune.

Ob jasnem ločevanju na stare in nove dele bo stadion razdeljen na tri temeljne delitve: ohranitev kolonade na vzhodu in velike gloriete z novim parkom na zahodu. Vmesni zdaj obstoječi elementi bodo odstranjeni, novi elementi pa bodo delno dominirali nad obstoječimi. Odstranjen bo tudi zid na severozahodu, med tekmo pa bodo pogledi iz okoliških stavb onemogočeni s pomočjo žaluzije.

Občutljivi posegi v Plečnikova dela
Partnerji prenove so zasebni investitor Joc Pečečnik, lastnik in predsednik nogometnega kluba Interblock, Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Mestna občina Ljubljana. Tako Pečečnik kot predsednik OKS-ja Janez Kocijančič in ljubljanski župan Zoran Janković so na današnji predstavitvi poudarili izjemen pomen projekta za Ljubljano ter razvoj športa v mestu in Sloveniji. Ob tem je Kocijančič tudi poudaril na občutljivost posegov v Plečnikova dela, kar pogosto naleti na negativne odzive, ne glede na to, da je obnova včasih tudi potrebna.

Poleg omenjenih so se predstavitve projekta udeležili še premier Borut Pahor, notranja ministrica Katarina Kresal, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jožef Školč in prvi mož SCT-ja Ivan Zidar.

L. Š.

Podoba novega Plečnikovega stadiona