Plečnikova cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem barju sodi med najizvirnejše sakralne objekte 20. stoletja. Foto: BoBo
Plečnikova cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem barju sodi med najizvirnejše sakralne objekte 20. stoletja. Foto: BoBo
Plečnikova cerkev na Barju propada
Damjan Prelovšek o Plečnikovi cerkvi na Barju

Župnik bi se sicer obnove cerkve sv. Mihaela na Ljubljanskem barju lotil sam s pomočjo vaščanov, a ima zvezane roke, ker gre za spomenik državnega pomena. Vendar država potrebnih sredstev nima, je za TV Dnevnik poročala Suzana Kozel.
Žalostna podoba pomembnega sakralnega spomenika v arhitektovem opusu meče slabo luč na letošnje praznovanje 140-letnice rojstva Jožeta Plečnika. Kosi betona, ki padajo z značilnega odprtega zvonika, ne dajejo žalostne podobe le cerkvi, ampak so nevarni tudi za obiskovalce. Ob deževnih dneh streha pušča, kar rešujejo z vedri, ki jih postavijo v notranjost cerkve.

"Smo že ukrepali in dali napise, da je približevanje cerkvi sv. Mihaela - zvoniku in vstopu v cerkev na lastno odgovornost," pojasnjuje župnik Edi Strouhal. "Če bi bila to župnijska cerkev, bi se mi že prej lotili obnove, ampak ker je pod spomeniškim varstvom, lahko samo gledam, kako propada. Nobenega okna ne smem zamenjat," še pravi.
Dobra novica je, da je načrt za nujno obnovo pripravljen. "Nujna je sanacija strehe s kritino, nujen je odvod meteorne vode proč od objekta in nujna je sanacija stavbnega pohištva, predvsem pohištva, ki je vezan na zunanjost – oken. Od te točke naprej je objekt saniran tako, da ne razpada več naprej," pravi vodja Restavratorskega centra Jernej Hudolin.
Za obnovo bi potrebovali 500 tisoč evrov
Vendar pa za osnovno sanacijo, ki bi stala okoli 500 tisoč evrov, ni denarja. Ker gre za spomenik državnega pomena, mora določeno vsoto zagotoviti država, a na ministrstvu za kulturo finančnih sredstev nimajo.
Bo imel posluh nov minister? Kot pojasnjuje sekretar na ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, lahko ta predlaga, odloči, kateri projekt se upočasni, da bi potem od tam dobili del denarja za ta poseg. Nad nezadržnim propadanjem še enega kulturnega objekta je znova razočaran umetnostni zgodovinar Damjan Prelovšek. "Človek je obupan, ko vidi, da se za najboljše stvari, ki jih premoremo, ne zmenimo, po drugi strani pa smo 16 milijonov smo dali v Maribor, ki so le trenutna zabava, za trajne stvari, pa denarja ni pri nas," pravi.
Del denarja bo poleg lastnice župnije Ljubljana Barje zagotovila tudi Nadškofija Ljubljana, vendar še ni jasno, kdaj. Časa ni veliko, saj nekateri menijo, da streha ne bo zdržala do konca leta.

Plečnikova cerkev na Barju propada
Damjan Prelovšek o Plečnikovi cerkvi na Barju