"Plečnikova hiša odlično opravlja svojo nalogo. V zadnjem času je to res stičišče vseh, ki spoštujejo in obožujejo Plečnikova dela in njegovo zapuščino," meni tudi Plečnikov prapranečak Janez Jocif. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Jože Plečnik
Jože Plečnik se je rodil leta 1872 v Ljubljani. Obiskoval je umetnoobrtno šolo v Gradcu, nato se je vpisal na arhitekturni oddelek dunajske umetnostne akademije. Kasneje je bival v Italiji, nato na Dunaju, Pragi, sledila je vrnitev v Ljubljano. Umrl je leta 1957 na svojem domu v Trnovem, kjer je danes urejena torej muzejska Plečnikova hiša. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Drevi pa bo ovenčana še z nagrado, ki jo podeljujeta Evropska komisija in vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine Europa Nostra.

Gre za nagrado za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja, ki jo podeljujejo od leta 2002. Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednosti izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine.

Eden glavnih magnetov za turiste v prestolnici
Plečnikovo hišo so začeli obnavljati leta 2013 s ciljem, da v njej vzpostavijo nov muzej in raziskovalni center, posvečen arhitektovemu opusu. Pod vodstvom Muzeja in galerij mesta Ljubljane so uvedli tudi stalni program občasnih razstav in izobraževalnih dejavnosti, namenjenih različnim ciljnim javnostim. Ob ponovnem odprtju leta 2015 je Plečnikova hiša doživela kar 130-odstotni porast števila obiskovalcev. Danes velja za eno najbolj obiskanih turističnih točk v Ljubljani.

Drevišnjo podelitev nagrad v berlinskem Kongresnem centru bosta vodila evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics ter maestro Placido Domingo, sicer predsednik pobude Europa Nostra. Domingo je že ob majski razglasitvi čestital nagrajencem: "Navdušeni smo nad tako izjemnim znanjem in spretnostmi, ustvarjalnostjo, predanostjo ter velikodušnostjo številnih strokovnjakov, prostovoljcev in podpornikov kulturne dediščine iz vse Evrope. Zaslužijo si vso pohvalo in nadaljnjo podporo."

Skrb za navdihujoče učno okolje
"Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše," pa je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade za to priljubljeno in znamenito hišo v ljubljanskem Trnovem.

Plečnikova hiša je ena izmed 29 nagrajencev, ki prihajajo iz 17 držav, vrhunec slovesnosti pa bo podelitev sedmih grand prixov, ki jih je žirija izbrala med 29 dobitniki. Vrednost nagrade je 10.000 evrov.

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana, pod katerega sodi tudi Plečnikova hiša, je ob 28 drugih nagrajencih na posebni prireditvi žiriji predstavil dosežke te hiše. Svojo odločitev je sporočila tudi javnost, ki je lahko za svojega favorita glasovala po spletu, je še povedala predstavnica za stike z javnostjo pri Plečnikovi hiši Maja Kovač.