Po desetletjih usklajevanj je prvotna natečajna rešitev arhitekta Marka Mušiča s sodelavci iz leta 1989 po mnenju ministrstva
Po desetletjih usklajevanj je prvotna natečajna rešitev arhitekta Marka Mušiča s sodelavci iz leta 1989 po mnenju ministrstva "arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno vprašljiva", predsednik Društva arhitektov Ljubljana Andrej Hrausky pa ga je pred leti ocenil z besedami: "ne le da je oblikovan v slogu postmoderne, ki je pomenil slepo črevo arhitekturnega razvoja in je bil že zdavnaj presežen, temveč ni ustrezen niti v funkcionalni zasnovi". Foto: MMC RTV SLO
Arheološke najdbe na območju NUK-a II
Arheološke najdbe iz obdobja rimske Emone na območju NUK-a II naj bi po zahtevah novega natečaja postale zanimiva obogatitev programa knjižnice. Foto: ZVKDS

Prvotna natečajna rešitev arhitekta Marka Mušiča s sodelavci iz leta 1989 naj bi po vseh letih zapletov postala zastarela, zato je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) objavilo javni arhitekturni natečaj za novo stavbo Narodne in univerzitetne knjižnice NUK II, ki je odprt do 2. marca prihodnje leto.

Zastarela rešitev ali neodgovorna odločitev?
Kot smo poročali letošnjega julija, je po mnenju direktorja direktorata za investicije na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mitje Valiča Mušičeva rešitev, ki je bila pripravljena do pridobitve gradbenega dovoljenja, "po desetletjih usklajevanj arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno vprašljiva, tako zaradi informacijsko-tehnološkega razvoja knjižničarstva, ki terja drugačna izhodišča, pristope in rešitve, kot tudi z vidika umeščenosti v prostor, ekonomike in energijske učinkovitosti gradnje". Na takrat predvideni natečaj so se negativno odzvali na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) in sporočili, da se jim odpoved projektu potem, ko je bilo zanj porabljenih že 30 milijonov evrov, ne zdi niti modra niti odgovorna odločitev.

Na spletni strani ZAPS-a so pod predmet natečaja za projekt NUK II, ki je umeščen v južni del mestnega središča Ljubljane, med Rimsko, Slovensko in Zoisovo cesto ter Emonsko ulico, navedli, da je z njim treba udejanjiti skupni cilj urbanizma, arhitekture, varstva kulturne dediščine in arheologije ter zagotoviti sodoben urbani prostor visoke kakovosti, v katerem bodo prepoznavne lokalne in zgodovinske posebnosti.

Povezava arheologije in knjižne dediščine
Prva nagrada je vredna 36 tisoč, druga 23 tisoč in tretja 14 tisoč evrov, podelili pa bodo še tri priznanja po 6.200 evrov. Natečajniki, ki bodo projekt izdelali skladno z razpisanimi pogoji in natečajno nalogo ter bodo po mnenju ocenjevalne komisije dosegli zahtevano stopnjo obdelave, ne bodo pa prejeli nagrade ali priznanja, bodo prejeli odškodnino v višini 2.000 evrov. Če bo do odškodnine upravičenih več kot 23 natečajnih del, se bo višina posamezne odškodnine ustrezno znižala.

Predstavitev arheoloških ostalin rimske Emone na zemljišču NUK-a II bo zanimiva obogatitev programa knjižnice, obenem je svojevrsten izziv za iskanje povezav med grajeno in knjižno dediščino. Odprt, zunanji prostor pred novo knjižnico pa mora biti oblikovan kot reprezentativen javni prostor, namenjen odmoru, čakanju in oddihu, je še zapisano na spletni strani ZAPS-a, kjer je dostopna tudi vsa natečajna dokumentacija.