Jelka Pirkovič in Damjan Damjanovič bosta na teh mestih do imenovanja generalnih direktorjev po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za dobo šestih mesecev. Na funkciji sta imenovana s 23. septembrom, tako da sta jima mandata podaljšana do 22. marca 2021.

Jelka Pirkovič in Damjan Damjanovič. Foto: ZVKDS/BoBo
Jelka Pirkovič in Damjan Damjanovič. Foto: ZVKDS/BoBo

Za v. d. generalnih direktorjev omenjenih direktoratov sta bila imenovala marca, ko je vlada razrešila generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino Majo Bahar Didović in vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost Marjeto Pečarič.

Sorodna novica Nova direktorja direktoratov na kulturnem ministrstvu

Letošnja Steletova nagrajenka za življenjsko delo
Jelka Pirkovič je umetnostna zgodovinarka, konservatorka in političarka. Med letoma 1991 in 1995 ter med letoma 2012 in 2014 je bila direktorica Zavoda RS za varstvo naravne in kulturne dediščine. Kot državna sekretarka na ministrstvu za kulturo je delovala v času osme slovenske vlade oziroma ministrovanja Vaska Simonitija. Slovensko konservatorsko društvo jo je letos nagradilo s Steletovo nagrado za življenjsko delo.

Skoraj 15 let na čelu Slovenske filharmonije
Damjan Damjanovič je bil direktor Slovenske filharmonije od leta 2003 do leta 2017, ko ga je razrešilo ministrstvo za kulturo oziroma tedanji minister Tone Peršak. Pred delovanjem v filharmoniji je bil zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, najprej v orkestru kot trobentač, pozneje je tam delal še v marketingu.