Podgane sanjajo električne sanjej e festival, ki se drugo leto zapored trudi razširti in popularizirati umetniški in neumetniški video. Foto:
Podgane sanjajo električne sanjej e festival, ki se drugo leto zapored trudi razširti in popularizirati umetniški in neumetniški video. Foto:
Letos se obeta nastop dua Silnec, ki ga sestavljata Primož Hladnik in Boris Benko, poleg njiju pa tudi nastop skupine Alterra. Foto: Silence/Jože Suhadolnik

Lani je Celje prvič gostilo Električne podgane, ki so sanjale svoje videosanje, letošnji festival pa se je že začel in bo trajal vse do 6. julija. Na različnih prizoriščih bodo predvajali videodela v štirih kategorijah - enominutni video, video, posnet z mobilnim telefonom, animacija ter video Vse ostalo šteje. Medtem ko je lani na festivalu nastopila skupina Laibach, bodo letos gostje duet Silence in skupina Alterra.

Dela iz vsega sveta
Dela uvrščena na tekmovalni program festivala so organizatorji izbrali izmed 140 videi ustvarjalcev iz Slovenije, Srbije, Španije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Kanade, Norveške, Švedske, Nizozemske, Anglije, Finske, Nemčije, ZDA, Izraela, Poljske, Brazilije in Avstralije. Zmagovalni video v posamični kategoriji bo nagrajen z denarno nagrado v vrednosti od 300 do 500 evrov.

Dela je ocenila žirija, ki so jo sestavljali urednik, scenarist, prevajalec in mentor Digiča Zdravko Duša, koordinatorka programa Umetnik na delovnem obisku v Celju Nevenka Šivavec, videast, kipar Tomaž Tomažin, videastka Zemira Alajbegović ter pesnica in videastka Stanka Gjurić.

Popularizacija videa
Videofestival Električne podgane sanjajo videosanje je nastal kot plod sodelovanja DZU-ja Filter/Mestni kino Metropol in KUD-a 567 ter služi kot poligon za popularizacijo videa. Letos bo v programu Avtor v objektivu mogoče videti tudi videoposnetke letošnje Prešernove nagrajenke Eme Kugler, na ogled pa bodo tudi dela, ki se niso uvrstila v ožji izbor festivala, in sicer v Celjskem mladinskem centru. Med festivalom bo potekala tudi Videodelavnica pod vodstvom Nevena Korde.

Tudi letos posebni gostje
Glasbeni tandem Silence (Primož Hladnik in Boris Benko) je sodeloval pri zadnjem projektu skupine Laibach, pred kratkim pa sta se glasbenika podpisala pod glasbo za zadnji projekt režiserja Tomaža Pandurja Kaligula. Pred koncertom bo v Lapidariju celjskega Pokrajinskega muzeja predstavitev projekta Synopticon skupine Alterra, znane po svojem prispevku na področju avdiovizualne umetnosti.