Pot poteka po 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so Ljubljano okupatorji med letoma 1942 in 1945 obdali z bodečo žico. Foto: BoBo
Pot poteka po 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so Ljubljano okupatorji med letoma 1942 in 1945 obdali z bodečo žico. Foto: BoBo
Pot ob žici
Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo ali za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Foto: BoBo

Vpis v register žive kulturne dediščine sovpada z letošnjim 60. Pohodom po Poti ob žici. Kot so zapisali na ministrstvu, je ta pohod torej neprekinjeno organiziran že več desetletij in tako predstavlja tradicionalno prireditev, s katero se udeleženci spominjajo konca druge svetovne vojne.

Dodali so, da je ta pohod neločljivo povezan s Potjo spominov in tovarištva kot zgodovinskim spomenikom ter je pomemben dediščinski element v mestnem prostoru.

Prek zgodovine do sodobne identitete
Prireditev z množično udeležbo posameznikov, skupin in šolarjev pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina in oblikovanju identitete sodobnega mesta. V obrazložitvi so zapisali še, da zgodovinska izkušnja, načrtna popularizacija telesne kulture in urejenost trase poti so skupaj prispevali, da so udeleženci prireditve pohod od začetka sprejeli za svojega. O tem priča tudi vsakoletna rast števila udeležencev pohoda in organiziranih tekmovalnih programov.

Trije dnevi pred mestnim dnevom miru
Pohod vsako leto poteka v četrtek, petek in soboto pred 9. majem, ko Ljubljana praznuje mestni praznik, dan miru, Evropa pa konec druge svetovne vojne. Na pohod se vsako leto najprej odpravijo otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan pozneje se na pot podajo učenci in dijaki šol, vrhunec pa dogajanje doseže v soboto z množičnim pohodom meščanov in tekom trojk.

Pohod po Poti ob žici je tako ena izmed najmnožičnejših športno-rekreativnih prireditev v Ljubljani, saj se ga vsako leto udeleži več 10.000 udeležencev, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

V spomin na upor pogumnih meščanov
Prireditev je organizirana v spomin na upor meščanov proti sovražniku med drugo svetovno vojno in poteka okrog Ljubljane po trasi, kjer je med letoma 1942 in 1945 stala ograja iz bodeče žice, ki so jo skupaj z več kot 100 bunkerji postavili italijanski okupatorji.

Letošnji jubilejni 60. Pohod po Poti ob žici bo potekal od 5. do 7. maja.

Vpis Pohoda po Poti ob žici v register žive kulturne dediščine
Vpis Pohoda po Poti ob žici v register žive kulturne dediščine