Pogrebno podjetje Maribor je za letošnje dneve pripravilo predavanje in predstavitev pomena simbolov na pokopališču Pobrežje. Foto: BoBo
Pogrebno podjetje Maribor je za letošnje dneve pripravilo predavanje in predstavitev pomena simbolov na pokopališču Pobrežje. Foto: BoBo
Ljubljanske Žale
Arhitekturni slog Žal izkazuje vplive antike in renesanse, seveda svobodno predelanih, kot je bilo to značilno za Plečnika. Pri načrtovanju Žal med letoma 1938 in 1941 je Plečnik sledil svojemu prepričanju, da je zasebnost posameznika sveta. Namesto osrednje mrtvašnice je zasnoval kompleks poslovilnih vežic, ki stojijo vsaka za sebe in tako zagotavljajo možnost intimnega slovesa bližnjih od pokojnika. Foto: BoBo
Pere-Lachaise
Na največjem pariškem pokopališču so pokopani vsi pomembnejši Francozi zadnjih 200 let, danes pa je Pere-Lachaise lahko zadnji dom le nekaterih pripadnikov pomembnejših rodbin in seveda tistih, ki si pokop tam lahko privoščijo. Foto: Reuters

Člani Združenja pomembnih pokopališč Evrope (ASCE) vsako leto konec maja oziroma na začetku junija pripravijo Dneve dediščine evropskih pokopališč. V sklopu projekta na pokopališčih potekajo številni vodeni ogledi, koncerti in druge kulturne prireditve; letos dnevi trajajo do 5. junija.

Kulturna dediščina krajev zadnjega počitka
Obiskovalci največjih evropskih pokopališč v Barceloni, Dublinu, Parizu, Rimu, Atenah, na Dunaju in v Bukarešti ter po več kot 130 drugih mestih Evrope lahko z omenjenimi dejavnostmi bolje spoznajo zgodovino ter kulturno dediščino svojega kraja, so sporočili iz Pogrebnega podjetja Maribor.

V javnem podjetju Žale poudarjajo, da so pokopališča kot kulturna dediščina pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva.

Monumentalna Plečnikova vizija
Ljubljansko pokopališče Žale zaradi svoje kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti velja za eno najlepših evropskih pokopališč. "V strokovni in širši javnosti ga zaradi Plečnikove dediščine, stvaritev znanih slovenskih umetnikov in hortikulture občudujejo po vsem svetu," so zapisali v javnem podjetju in spomnili, da je bil Žalam leta 2007 podeljen znak evropska dediščina iz medvladne iniciative, od leta 2009 pa so tudi kulturni spomenik državnega pomena.

Vsak lahko pride brez predprijave
V tem času bodo na Žalah do nedelje organizirali brezplačna vodenja. Vodnik bo interesente pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah vsak dan pričakal ob 10.00 in 17.00. Ker nosi Ljubljana letos naziv zelena prestolnica Evrope, bodo obiskovalci poleg kulturne dediščine Žal v družbi arboristke Lene Marion lahko spoznavali tudi drevesa na mestnem pokopališču. Marionova bo imela vodstva enkrat dnevno, do 3. junija ob 18.00, 4. in 5. junija pa ob 10.00.

O podobah in kipih, ki jih zasledimo na nagrobnikih
Pogrebno podjetje Maribor je za letošnje dneve pripravilo predavanje in predstavitev pomena simbolov na pokopališču Pobrežje. Podjetje je v sklopu projekta Simboli, zgodbe kulturnega življenja raziskovalo pojavnost, zgodbe in interpretacije simbolov na pokopališču Pobrežje. Na pokopališču so identificirali več kot 80 spomenikov z zanimivimi simboli.

Pri Pogrebnem podjetju Maribor so pripravili tri poti simbolov - poklicni, verski in simboli usode, ki jim obiskovalci lahko sledijo z mobilnim vodičem Artour. Vodič je na voljo v slovenščini in angleščini. Projekt Simboli, zgodbe kulturnega življenja bodo na pokopališču Pobrežje posebej predstavili v četrtek ob 16.00. Cvetličarna Aralija je tokrat pripravila posebno razstavo, vezano na simbole, ki jih je mogoče najti na pokopališču.