Renesančni dvorec je na začetku 16. stoletja naročil postaviti goriški deželni glavar in kranjski vicedom Jurij Egkh. Foto: BoBo
Renesančni dvorec je na začetku 16. stoletja naročil postaviti goriški deželni glavar in kranjski vicedom Jurij Egkh. Foto: BoBo
Brdo
Renesančno stavbo s štirimi trakti in obrambnimi stolpi obdaja 500 hektarjev veliko posestvo Brdo. Foto: BoBo

Prvi del grajskega programa je potekal v dopoldanskih urah, drugi sledi popoldne. Obiskovalci se bodo vrnili v čas vpadov Turkov, s katerimi se bodo bojevali vitezi, postali svatje na poroki Adama Brdskega in prisostvovali razpravi na sodišču 17. stoletja. Spoznali bodo lahko tudi svet Zoisov, ki so Brdu dali mednarodno slavo, in si ogledali nastop lipicancev.

Razstava Zakladi grajske knjižnice
Organizirani so še vožnja s kočijo, pokušina srednjeveške kulinarike in ogled dragocenih zakladov grajske knjižnice, kjer sta javnosti prvič in le v terminu praznovanja predstavljena eden prvih izvodov Dalmatinove Biblije in Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske.

Praznovanje je priložnost tudi za ogled parka in nekaterih javnosti sicer nedostopnih prostorov grajskega objekta. Vodeni ogledi potekajo vse od 7. do 18. oktobra, ko v javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo) pričakujejo več šolarjev.

Na JGZ-ju Brdo so Pol tisočletja gradu Brdo zastavili kot izobraževalen projekt, ki je pomemben z vidika narodnih korenin in slovenske kulturno-umetniške dediščine. Povpraševanje po ogledih gradu, ki ga je dal na začetku 16. stoletja postaviti goriški deželni glavar in kranjski vicedom Jurij Egkh, tudi sicer vse bolj narašča, hkrati pa ostaja osrednji slovenski protokolarni objekt.

Med zakladi gradu Brdo
Med zakladi gradu Brdo