Poletno sceno bodo vodili David Urankar, Nataša Mihelič, Mojca Mavec, Bernarda Žarn, Andreja Kočar in Toni Cahunek. Z njimi bodo seveda še številni drugi sodelavci, novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa Televizije Slovenija. Urednica Poletne scene je Saša Šavel Burkart, posamezne oddaje pa bodo letos urejali še Polona Balantič, Tomaž Kregar, Špela Kožar, Nataša Mihelič, Andreja Kočar, Renata Dacinger in Uršula Mrežar. Foto: Televizija Slovenija
Poletno sceno bodo vodili David Urankar, Nataša Mihelič, Mojca Mavec, Bernarda Žarn, Andreja Kočar in Toni Cahunek. Z njimi bodo seveda še številni drugi sodelavci, novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa Televizije Slovenija. Urednica Poletne scene je Saša Šavel Burkart, posamezne oddaje pa bodo letos urejali še Polona Balantič, Tomaž Kregar, Špela Kožar, Nataša Mihelič, Andreja Kočar, Renata Dacinger in Uršula Mrežar. Foto: Televizija Slovenija
Voditelji Poletne scene David Urankar, Nataša Mihelič, Mojca Mavec, Bernarda Žarn, Andreja Kočar in Toni Cahunek (Foto: TV SLO/Julija Kočar)
Vsak večer okoli 22.50, od ponedeljka do petka po Odmevih, ob sobotah in nedeljah pa po večernih Poročilih, se boste na 1. programu Televizije Slovenija v Poletni sceni lahko sprehodili skozi pestro kulturno dogajanje po Sloveniji. Foto: Televizija Slovenija
Voditelji Poletne scene (Foto: TV SLO/Julija Kočar)
V oddaji bodo predstavljeni številni poletni festivali, koncerti in druge prireditve, svet mode in oblikovanja, filma, pričakujete lahko tudi številne predloge in namige za bralne užitke ter nekaj kritiškega pogleda strokovnega očesa. Ne bo manjkalo niti druženja in spoznavanja z ustvarjalci z različnih polj, ustvarjalci oddaje pa bodo pogledali tudi čez meje naše države. Foto: Televizija Slovenija

Vsak večer okoli 22.50, od ponedeljka do petka po Odmevih, ob sobotah in nedeljah pa po večernih Poročilih bo na 1. programu Televizije Slovenija šest voditeljev spregovorilo o pestrem kulturnem dogajanju po Sloveniji. V poletnih oddajah, ki bodo do 26. avgusta zamenjale oddajo Kultura, bodo novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa Televizije Slovenija sproščeno predstavljali večerna dogajanja, na kulturno dogajanje vabili z reportažami, javljanji neposredno z dogodkov, v studiu festivalov gostili umetnike in kulturnike.

V oddaji bodo predstavljeni številni poletni festivali, koncerti in druge prireditve, svet mode in oblikovanja, filma, pričakujete lahko tudi številne predloge in namige za bralne užitke ter nekaj kritiškega pogleda strokovnega očesa. Ne bo manjkalo niti druženja in spoznavanja z ustvarjalci z različnih polj, ustvarjalci oddaje pa bodo pogledali tudi čez meje naše države.

Za lažjo in zabavno orientacijo po številnih poletnih dogodkih bodo poskrbeli voditelji Poletne scene Nataša Mihelič, Andreja Kočar, Bernarda Žarn, Mojca Mavec, David Urankar in Toni Cahunek. Vsak od njih bo v oddaji pustil svoj pečat, pred začetkom pa so razkrili tudi to, katere dogodke poleti najbolj željno pričakujejo.

Festivali na prostem, a preživijo ne vsi
Letos novi voditelj Poletne scene, Toni Cahunek, se veseli filmskih in glasbenih festivalov. Predvsem glasbeno festivalsko dogajanje poleti doživi pričakovan vrhunec sezone, ko se lahko razmahne na prostem. Kljub temu pa ta vrhunec ocenjuje z zadržano previdnostjo, saj kaže, da veliki mainstreamovski festivali z zvenečimi tujimi imeni pri nas ne obstanejo (tako tudi ljubljanski Flow festival letos ne bo doživel ponovitve, tudi Schengenfesta ne bo), namesto tega pa bomo "imeli kopico žanrskih festivalov, ki bodo pritegnili veliko tujih ljubiteljev posameznih glasbenih subkultur. Kot kaže, lahko največji domači festivali preživijo zgolj, če imajo večino obiskovalcev iz tujine," meni Cahunek.

Kulturna scena in Poletna scena z njo v boj proti športu
"Izgubljena" festivala pogreša tudi Andreja Kočar, ki med vrhunce prišteva fotografsko razstavo Sebastiãa Salgada: Geneza, ki je v Mestnem muzeju Ljubljana in galeriji Jakopič na ogled do konca avgusta. Voditelj oddaje Dobro jutro in Avtomobilnost David Urankar pa je povedal, da se bodo z oddajo še toliko bolj potrudili, da bodo vse kulturne zanimivosti prevzele nekaj pozornosti tudi superšportnim dogodkom, kot sta to poletje evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre. "Zato bo morala biti toliko boljša – tako scena kot tudi naša oddaja. Raziskave menda kažejo, da razvita kultura pelje v boljšo ekonomijo, zgodovinsko pa v boljši razvoj," pravi Urankar, ki ga kakšen izjemen kulturni dogodek največkrat preseneti nepričakovano, na kakšnem malem festivalu ali na letnem vrtu vogalnega mestnega lokala.

Širok objem raznolikih dogodkov in vseh kotičkov Slovenije
Nataša Mihelič je poudarila raznolikost kulturnih dogodkov, ki razgibajo naše poletje, kar si s Poletno sceno vsekakor želijo zaobjeti v čim širšem obsegu. Sama se med vsemi najbolj veseli ljubljanskega Jazz festivala, pa Vurnikovih dni, ki potekajo ves junij in ponujajo tudi delavnice igrive arhitekture, v njen spomin pa se je dodobra zasidralo tudi branje v senci dreves - knjižnica pod krošnjami.

Kot "ponosna Posavka" je Bernarda Žarn svoj pogled usmerila predvsem na pestro kulturno in družabno dogajanje na jugu Slovenije. "Vsako prvo soboto v juliju zaživi tradicionalni Petrov sejem v Brestanici, dušo pa bodo božali tudi dogodki v okviru Poletja na gradu Rajhenburg in Poletni večeri v Mestnem parku Krško," je povedala in dodala, da ne smemo pozabiti na številne dogodke v Brežicah in Sevnici.

Mojco Mavec navdihujejo predvsem intimni, skriti kotički, kot so dvorišča in terase. Te so njena najljubša lokacija z razgledom na kulturna dogajanja, letos bo ena takšnih zagotovo terasa Kavarne Drama. Poleti ne pogreša prav ničesar, pravi, "da je vsa država en sam, velik, glasen teater, pozdrav poletju z vsem pompom." "V Sloveniji ima res vsaka vas svoj glas, svoj mali festival, zborovski koncert, predstavo, toliko stvari, ki bi bile vredne omembe," zato verjamemo, da voditeljem, novinarjem in urednikom ne bo zmanjkalo dela, gledalcem in seveda obiskovalcem poletnih prireditev pa zagotovo ne bo dolgčas.