Narodna galerija Zacheta v Varšavi je bila ustanovljena leta 1860. Foto: EPA
Narodna galerija Zacheta v Varšavi je bila ustanovljena leta 1860. Foto: EPA

Po poročanju poljskega časopisa Gazeta Wyborcza je minister za kulturo Piotr Glínski galerijo 5. julija obvestil, da pogodba Hanne Wróblewske po letu 2022 ne bo podaljšana. Zaradi te poteze oblasti sta ugledni nekdanji direktorici galerije Anda Rottenberg in Agnieszka Morawińska napisali protestno pismo, navaja The Art Newspaper.

Anda Rottenberg, nekdanja direktorica galerije. Foto: EPA
Anda Rottenberg, nekdanja direktorica galerije. Foto: EPA

Trda struja stranke Zakon in pravičnost
"Umetniki, kritiki in kulturniki trdijo, da se želijo Wróblewske rešiti iz političnih razlogov," piše Gazeta Wyborcza in dodaja, da to dejanje odraža trdo strujo desničarske stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je z majhno prednostjo dobila mandat na zadnjih splošnih volitvah na Poljskem oktobra 2019.

"Nobenih resničnih razlogov" za razrešitev
Odprto pismo nadalje navaja, da je Wróblewska, ki galerijo vodi od leta 2010, na "vrhuncu svojega potenciala" in da je program te ustanove v njenem mandatu "raznolik, zanimiv in pogosto razodevajoč". V nadaljevaju piše, da za njeno razrešitev "ni nobenih resničnih razlogov", podpisniki pa pozivajo Glínskega, "naj preuči več argumentov v korist Hanne Wróblewske na tem položaju".

Med podpisniki so med drugim umetniki Paweł Althamer, Mirosław Bałka in Joanna Rajkowska, pisatelja Anna Bikont in Artur Domosławski ter filmska režiserja Krzysztof Skonieczny in Wojciech Smarzowski.

Na spletni strani galerije je Zachetina opisana kot "ustanova, katere poslanstvo je popularizirati sodobno umetnost kot pomemben element družbeno-kulturnega življenja. Kraj, kjer so predstavljeni najzanimivejši umetnostni fenomeni 20. in 21. stoletja," še navaja The Art Newspaper.

Sorodna novica Sporno imenovanje nekdanje poljske premierke v svet muzeja v Auschwitzu

Nekdanja premierka v svetu muzeja v Auschwitzu
To je še en sporni poseg poljske oblasti v vodstveno strukturo tamkajšnjih kulturnih ustanov. Maja letos je bila na primer v posvetovalni svet muzeja Auschwitz-Birkenau imenovana nekdanja poljska premierka in zdajšnja evropska poslanka Beate Szydlo, ki prihaja iz vrst PiS-a.

Zaradi njenega imenovanja je odstopilo več članov muzejskega posvetovalnega sveta. Njeno imenovanje pa je sprožilo tudi protest sorodnikov nekdanjih taboriščnikov, saj gre za človeka, ki je toleriral "odkrito fašistične" skupine in podpiral poskuse zadušitve raziskav holokavsta.