Niko Kralj, legenda industrijskega oblikovanja. Foto: Janez Kališnik
Niko Kralj, legenda industrijskega oblikovanja. Foto: Janez Kališnik
Niko Kralj Rex
Rex, 1952. Foto: Domen Pal
Niko Kralj Lupina
Lupina. Foto: Domen Pal
Niko Kralj 4455
4455. Foto: Domen Pal
Legendarni Rex in drugi izdelki Nika Kralja

Kralj, rojen leta 1921 v Zavrhu pri Trojanah, je bil oblikovalec, raziskovalec, inovator in pedagog. Za svoje delo je prejel več nagrad, že leta 1962 tudi Prešernovo nagrado. Ustvarjal je skoraj celotno drugo polovico dvajsetega stoletja.

Njegovo najslavnejše delo je gotovo zložljivi naslanjač Rex, ki je svoje mesto dobil tudi v zbirki Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku (MoMa). Pomembni in prepoznavni so tudi serija Lupina, 4455 ter modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta. Pomembno poglavje v njegovem raziskovanju materialov in tehnologije predstavlja tudi stol Mosquito, ki sicer nikoli ni bil v redni proizvodnji.

IZ NAŠEGA ARHIVA
- Niko Kralj, neznani znani oblikovalec, TV Slovenija, 15. 12. 2011
- Oblikovalec Niko Kralj, Radio Ars, 11.09.2010
- Junaki našega časa, 19, 11. 2012, RA SLO 1


Rexa izdelal leta 1952

Kralj se je leta 1952 kot mlad diplomant Fakultete za arhitekturo zaposlil v tovarni Stol v Kamniku. Že istega leta je izdelal znamenitega Rexa. Iz tega obdobja izhajata tudi stola Lupina in 4455. Zadnjega je britanski zgodovinar oblikovanja Jonathan M. Woodham označil za prvi pravi primer slovenskega industrijskega oblikovanja.

Kralj je oblikoval številne stole in pohištvene sisteme. Poleg načrtovanja izdelkov in proizvodnih programov, ki so zaznamovali domove in pisarne konec 20. stoletja, si je utemeljitelj slovenskega industrijskega oblikovanja prizadeval tudi za racionalizacijo proizvodnje in izobraževanje oblikovalcev. Na pobudo profesorja s Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo (FAGG) Eda Ravnikarja se je pridružil ekipi predavateljev na novo ustanovljeni smeri, ki je omogočala tudi študij oblikovanja.

Vodil inštitut za oblikovanje na FAGG
Po ukinitvi tega programa in nekajletni vrzeli pa so na FAGG ustanovili Inštitut za oblikovanje, katerega vodja je bil Kralj vse od njegovega začetka do svoje upokojitve leta 1992. V okviru inštituta je izpeljal več deset raziskovalnih nalog in prispeval k razvoju teorije oblikovanja. Eden ključnih razvojnih izdelkov tega obdobja je modularno, sistemsko pohištvo, ki uporabniku omogoča preprosto sestavljanje po lastnih zamislih in potrebah. Najbolj znane serije so sistemi Futura, Savinja in Javor, s katerimi je po lastnih besedah, skušal doseči "unikatnost skozi serijo".

Za MMC je dejal ...
V preteklem času sem bil zelo vesel pozornosti, namenjene mojemu delu. Razstavi o stolu Rex novembra 2004, katere avtorja sta arhitekta Igor Kebel in Mika Cimolini, je sledila vrsta dogodkov. Doživetje je bil tudi dokumentarni film v režiji Dušana Hrena, ko smo pri nas doma spoznali vso ekipo in sodelovali pri nastajanju filma. Za pozornost in prijaznost ob mesecu oblikovanja bi se rad zahvalil tudi uredništvu revije Hiše in Zmagu Novaku ter Jožici Brodarič. Letos sem postal lastnik blagovne znamke Rex-Kralj, ki obsega vse izpeljanke pohištva Rex, proizvodnjo in prodajo nekaterih modelov pa v okviru te blagovne znamke vodi podjetje Impakta, s katerim smo v letošnjem letu tudi uradno potrdili uspešno sodelovanje. Veseli me, da se pri nas v zadnjem času oblikovanju namenja vedno več pozornosti. V novem letu si želim predvsem zdravja, vesel pa bom tudi, če bo Rex uspel na globaliziranem svetovnem tržišču," je za MMC dejal Kralj ob koncu leta 2005.

Legendarni Rex in drugi izdelki Nika Kralja