Eno najodličnejših znamenj, kako so Slovenci cenili pridobitve, ki sta jih prinesla francoska okupacija in kratko obdobje Ilirskih provinc (1809–1813), je prav gotovo spomenik, ki so ga ob 120. obletnici ustanovitve Ilirskih provinc jeseni 1929 postavili  Napoleonu in Iliriji po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Zanj je izbral izvrstno lokacijo v osi Vegove ceste, ki pa hkrati ustvarja na osi Rimske ceste na robu Trga francoske revolucije izvrstno optično zaporo za trg in mikavno odkritje za pešca, ko se v zadnjem delu Rimska cesta zravna in zlije z Vegovo. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana
Eno najodličnejših znamenj, kako so Slovenci cenili pridobitve, ki sta jih prinesla francoska okupacija in kratko obdobje Ilirskih provinc (1809–1813), je prav gotovo spomenik, ki so ga ob 120. obletnici ustanovitve Ilirskih provinc jeseni 1929 postavili Napoleonu in Iliriji po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Zanj je izbral izvrstno lokacijo v osi Vegove ceste, ki pa hkrati ustvarja na osi Rimske ceste na robu Trga francoske revolucije izvrstno optično zaporo za trg in mikavno odkritje za pešca, ko se v zadnjem delu Rimska cesta zravna in zlije z Vegovo. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana
François Fillon
Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja se na prvem uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Vlade Republike Francije François Fillon. Gre za prvi obisk predsednika francoske vlade v Sloveniji po njeni osamosvojitvi in po zaporednih predsedovanjih Slovenije in Francije Evropski uniji v letu 2008. Obisk sovpada s praznovanjem 200-letnice ustanovitve Ilirskih provinc, v okviru katere se bosta premierja udeležila tudi prve konference francosko-slovenskega kolokvija. Ob tej priložnosti bosta premierja častna govornika. Foto: EPA
Napoleon Bonaparte. Ena najvznemirljivejših osebnosti svetovne zgodovine. Tudi za Slovence. Na vrhuncu svoje moči ustanovi Ilirske province in izbere Ljubljano za prestolnico nove ozemeljsko in narodnostno pisane države. Dvesto let zatem je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava Napoleon rezhe Ilirija vstan«, ki oživlja čas francoske nadvlade na naših tleh med letoma 1809 in 1813. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Razstava ob 200-letnici Ilirskih provinc

Napoleon je province ustanovil iz strateških in gospodarskih razlogov. Avstrijo so odrezale od morja in vzpostavile kopensko povezavo z Osmanskim cesarstvom. Francija bi s tem vojaško in gospodarsko nadzirala obe obali Jadranskega morja. Poleg tega so Ilirske province delovale kot obramba Italije, ki je imela velik strateški pomen, saj je varovala francosko jugovzhodno mejo in hkrati zagotavljala obvladovanje alpskih prelazov v Nemčijo.

Reformni ukrepi Francozov:
- na čelu generalni guverner (Francoz)
- upravno-teritorialne enote so bile pokrajine (province)
- ustanovljeni okraji (distrikti) in občine (komune), na čelu katerih so bili župani
- enakost pred zakonom
- odpravljeni privilegiji in funkcije plemstva v upravi in sodstvu
- odpravljeni cehi
- uvedba gospodarske svobode
- odpravljeni stara avstrijska uprava in deželni stanovi
- plemstvo izgubi vse upravne funkcije
- višjo upravo so prevzeli od države imenovani in plačani uradniki
- ustanavljali štirirazredne osnovne šole in gimnazije
- za kratek čas ustanovljena univerza (s petimi fakultetami
- filozofsko, medicinsko, pravno, tehniško in teološko)
- reforma sodstva
- posebno sodišče v vsaki provinci (tribuna) za vse kazenske in civilne zadeve
- odprava cerkvenih bratovščin, prepovedali procesije
- uvedba revolucionarnega koledarja
- uvedba civilne poroke

Vir: Wikipedia, 2009

Glavno mesto provinc, ki so zajemale zahodni del Koroške, Kranjsko, Hrvaško in Vojno krajino jugozahodno od Save, Goriško, Trst in Istro, je bila Ljubljana, kjer se začenja praznovanje 200-letnice ustanovitve Ilirskih provinc, ki ga je pripravil nacionalni organizacijski odbor. Pokrovitelja sta premier Slovenije Borut Pahor in predsednik francoske vlade François Fillon, ki sta z uvodnim nagovorom v Narodni galeriji odprla praznovanje.

Do maja 2010 se bodo zvrstili razstave, simpoziji in spremljevalni programi v Ljubljani in Parizu. Mestni muzej iz Ljubljane in Narodni muzej Slovenije bosta usklajeno pripravila pedagoški in andragoški program razstave, koordinaciji pa se bo pridružil tudi Arhitekturni muzej.

Mestni muzej je pripravil razstavo z naslovom Ilirija, vstan!, na kateri bo posebej upoštevana njegova vpetost v Trg francoske revolucije. Razstavo bodo spremljale prireditve, ki ne bodo zgolj poudarjale zgodovine Ilirskih provinc, temveč bodo razpirale prostor sodobni umetnosti. Pri razstavi sodelujejo veleposlaništvo Republike Francije, francoski inštitut Charles Nodier in druge francoske institucije.

Skupno muzejsko-arhivsko razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200-letnica Ilirskih provinc bo pripravil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z nosilcem razstave na francoski strani, Nacionalnim vojaškim muzejem v Parizu (Musee National de l'Armee), ki je prevzel koordinacijo sodelujočih francoskih muzejev, galerij in arhivov. Razstava se bo osredotočila na razvoj slovenskega narodnega "preporoda" v obdobju 1786-1814 in predstavitev materialne kulture meščanstva v začetku 19. stoletja na Slovenskem.

Francoski inštitut Charles Nodier bo v Ljubljani organiziral francosko-slovenski kolokvij Evropa in nacionalne identitete; od Napoleona do Evropske unije, na katerem bo razpravljalo 36 predavateljev, od teh 13 iz Francije, Velike Britanije, Avstrije, Rusije, Italije, Nemčije in s Hrvaške. Njihova nova znanstvena spoznanja bodo objavljena v posebnem zborniku.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter ZRC SAZU-ja bosta v partnerstvu s pariško univerzo Sorbonne - Inštitutom Napoleon ter z Napoleonovo fundacijo ob 200-letnici Ilirskih provinc pripravila mednarodni znanstveni simpozij na temo Dimenzije Ilirskih provinc 1809-2009. Začel se bo v Ljubljani oktobra letos, nadaljeval pa v Parizu leta 2010, in sicer v času, ko bo v Nacionalnem vojaškem muzeju Francije odprta tudi razstava Narodnega muzeja iz Ljubljane.

V okviru praznovanja 200-letnice Ilirskih provinc bodo številne spremne prireditve s področja vizualnih umetnosti, glasbe, gledališča, filma in književnosti, med njimi bodo svetlobna instalacija na Trgu francoske revolucije, koncert klasične glasbe na temo Ilirije, predstava za otroke Napoleon v Iliriji, projekcija filma Napoleon Abela Gancea in literarni večeri na francoskem inštitutu. Praznovanju se bodo pridružile slovesnosti konec maja v Bovcu in septembra v Vojaškem muzeju v Pivki.

A. K.

Razstava ob 200-letnici Ilirskih provinc