Zimska pravljica v Turkuju, nekdaj največjem, danes pa petem največjem finskem mestu po številu prebivalcev. Foto: Spletna stran mesta
Zimska pravljica v Turkuju, nekdaj največjem, danes pa petem največjem finskem mestu po številu prebivalcev. Foto: Spletna stran mesta
Talin
Estonska prestolnica Talin je od Turkuja oddaljena približno 200 km, od finske prestolnice Helsinki pa le 80 km. Foto: EPA
Talin in Turku, evropski preestolnici kulture

Talin je prestolovanje začel že na prvi dan novega leta, v Turkuju pa se bodo prireditve začele 15. januarja. Mesti si želita pri organizaciji tesno sodelovati.

Talin in Turku poleg geografske bližine združujejo kulturne in etnične sorodnosti. V obeh državah govorijo jezika iz ugrofinske jezikovne skupine. Talinska predstavnica EPK 2011 za medije Maris Hellrand je dejala, da dobro sodelujejo s Turkujem. "Vsaj ducat naših večjih projektov pripravljamo v sodelovanju s Talinom," poudarja tudi izvršna direktorica fundacije Turku 2011 Cay Sevon.

V Estoniji tudi uvedba evra
Po polnoči je estonska prestolnica prevzela naslov EPK, poleg tega pa je kot 17. članica vstopila v območje evra. V Talinu, najpomembnejšem baltskem pristanišču, bodo organizirali 250 dogodkov in festivalov. Festival pesmi Laulupidu, ki se sicer odvija vsakih pet let, se bo odvil leto prej.

Eden izmed projektov bo 60 sekund samote, v okviru katerega so povabili režiserje z vsega sveta, da posnamejo enominutni film na temo osamljenosti. Iz gradiva bodo predvidoma avgusta zmontirali enourni film in ga prikazali na platnu sredi morja. Platno in film bodo po koncu projekcije sežgali.

S projektom "AfroReggae & Trumm-it" so organizatorji k sodelovanju povabili mlade iz Talina, ki izhajajo iz socialno ogroženih družin.

Vrhunec bo 15. julija ob odprtju Pomorskega muzeja v obnovljenem poslopju nekdanjega hangarja za hidroletala. Ob njem bodo uredili sprehajališče, piše dpa, imenovano Kilometer kulture, ki bo potekalo mimo starega, zdaj praznega zapora do koncertne dvorane Linnahall, ki je le streljaj oddaljena od starega mestnega jedra.

V Turkuju, ki je bil do začetka 19. stoletja finska prestolnica, se bo program začel 15. januarja z uvodno slovesnostjo "Ta stran, druga stran". Zamik je načrtovan, da se bodo ljudje lahko udeležili slovesnosti tako v Talinu kot Turkuju.

Tisoč dogodkov in aktivnosti so razdelili v pet tematskih celot: spremembe, osebno, vzleti, spomini/resnice in raziskovanja otokov. Osvetlili bodo dobrodejne učinke kulture na zdravje in blaginjo ljudi. Sevonova je dejala, da so predali 5.400 vstopnic zdravnikom, da bi pacientom "predpisali obisk kulturnega dogodka" za dopolnitev zdravljenja.

Projekt "Turku 365" pomeni, da bo sleherni dan mesto tematski park ustvarjalnosti. Med drugim bodo umetniki uprizorili stand-up komedije na avtobusih, na brisače v javnih straniščih pa bodo zapisani verzi pomembnih finskih pesnikov.

Mednarodni lutkovni festival "TIP Fest" je eden temeljnih projektov programa, potekali pa bodo še koncerti vzdolž reke Aure in umetniške inštalacije v pristanišču. Mesto od nekdaj velja za finsko prestolnico alternativne literature. Ustanovili bodo posebno literarno agencijo z imenom Goreči most, ki bo objavljala in promovirala domače avtorje.

Središče dogajanja bo Logomo, nekdanja železničarska delavnica v starem industrijskem območju, ki bo gostila večje koncerte in pet celoletnih razstav.

Projekt EPK je sicer leta 1985 zasnovala pokojna Melina Mercouri, nekdanja grška ministrica za kulturo in znana igralka, z Jackom Langom, takratnim francoskim ministrom za kulturo. Projekt ostaja zvest prvotnemu cilju: izpostaviti bogastvo in raznovrstnost evropskih kultur, spodbujati medsebojno razumevanje evropskih državljanov in razvijati občutek pripadnosti evropski identiteti.

Do zdaj je bilo za evropsko prestolnico kulture imenovanih več kot 40 mest, prestolovanje pa bosta mesti na severu Evrope leta 2012 predali Mariboru s partnerskimi mesti in portugalskemu Guimaraesu.

Talin in Turku, evropski preestolnici kulture