Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) že četrt stoletja poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor. Običajno, vključno s predfestivalskimi in pofestivalskimi dogodki, skupaj pripravijo okoli 60 dogodkov, kot so intermedijske razstave, javne instalacije, video in audio performansi, delavnice, predavanja ter okrogle mize, na katerih predstavljajo domače in tuje intermedijske umetnike.

Računalniške tehnologije in planetarne ekologije
Za 26. izvedbo festivala je njegova programska vodja Tjaša Pogačar pripravila osrednji kuriran program z naslovom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja, ki se osredotoča na infrastrukturne aspekte odnosa med računalniškimi tehnologijami in planetarnimi ekologijami. Na spletni strani MFRU-ja bo mogoče spremljati in raziskovati program dogodkov, ki ga bodo izvajali vse do sredine decembra in v sklopu katerega bo mogoče spoznavati prakse mednarodnih umetnikov in umetnic ter njihove raznolike projekte.

Natančen program 26. MFRU-ja si lahko pogledate tukaj.

Po drevišnjem odprtju bodo v ponedeljek nadaljevali s spletnim predavanjem atenskega arhitekta in geografa Georgea Papamattheakisa, ki se osredotoča na deskriptivne modele planetarnega mehanizma zaznavanja in obdelave podatkov, ki so postali nepogrešljiv del razumevanja okolja.

V sredo bodo v vitrini nekdanje Modne hiše v središču Maribora razstavili projekt Marka Peljhana Makrolab, dan pozneje pa se znova selijo na splet, kjer bosta Špela Petrič in Miha Turšič skozi projekt becoming.eco(logical) predstavila, kako je oblika in količina človeških tokov ogljika tako zelo neznačilna za obstoječi zemeljski sistem, da s tem tvori novo geosfero – antroposfero.

Dogajanje se bo nadaljevalo v ponedeljek, 30. novembra, ko bo Lukaš Likavčan skupaj z Anežko Horovo, Františkom Feketejem in Danielom Burdo predstavil kolaborativni projekt Planet, cona, mreža, ki se osredotoča na politike infrastruktur ter je nastal kot rezultat akademskih diskusij in raziskav na praški filmski fakulteti (FAMU).

Poglobitev v "planetarno" idejo filma
Prvi sklop spletnih dogodkov, povezanih z osrednjim kuriranim programom, bodo v sredo, 2. decembra, sklenili s kolektivom Geocinema, ki raziskuje možnosti "planetarne" ideje filma. Ogledati si bo mogoče njihov film z naslovom Izdelovanje Zemelj, ki je sestavljen iz podob površja našega planeta, ki so jih ustvarili posamezniki z različnimi tehnologijami.