V UGM Studiu si bo v okviru MFRU-ja mogoče ogledati dela slovenskih videastk iz nacionalne videozbirke Umetnostne galerije Maribor (UGM). Na posnetku je prizor iz  kratkega igranega filma Eme Kugler iz leta 2001, naslovljenega Homo Erectus. Foto: UGM
V UGM Studiu si bo v okviru MFRU-ja mogoče ogledati dela slovenskih videastk iz nacionalne videozbirke Umetnostne galerije Maribor (UGM). Na posnetku je prizor iz kratkega igranega filma Eme Kugler iz leta 2001, naslovljenega Homo Erectus. Foto: UGM

Želimo prispevati tudi k temi, s katero se intenzivno ukvarjamo zadnja tri leta: gradimo namreč lokalno, nacionalno in mednarodno zaupanje do kakovostnih in pravih informacij o tem, kaj je računalniška umetnost, kaj digitalna kultura in kako analizirati nova tehnološka okolja in njihovo uporabo.

Programski koordinator Miha Horvat
Centralna postaja
Festivalsko dogajanje 24. MFRU-ja bo zavzelo več prizorišč po Mariboru, med njimi tudi Centralno postajo na Koroški cesti. Foto: Spletna stran Centralne postaje

Horvat je dodal še: "Znotraj teh skupnosti (naj bi) veljalo zaupanje in enakopravnost spolov, pogledov, idej na vseh ravneh in plasteh. Tako je skozi debate v skupnosti nastal tudi osrednji fokus letošnjega festivala - Ženski forum 2018."

In tako je fokus programa 24. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU), ki bo do prihodnjega petka zavzel Maribor, na ustvarjalkah. Skupno se bo na 20 različnih prizoriščih v Mariboru in spletni medijski platformi predstavilo več kot 70 umetnic in umetnikov.

Spol, umetnost, tehnologija in zaupanje
Stvaritve umetnic bodo razstavljene in predstavljene v galerijskih prostorih na Koroški cesti (Kulturni Inkubator, K18, Centralna postaja), Glavnem trgu (GT22, Salon uporabnih umetnosti, Tonšpur pasaža do Rotovškega trga), Židovskem trgu (Galerija DLUM, Media Nox, Ulična Galerija Maribor) in na Trgu Leona Štuklja v UGM Studiu.

Natančen program 24. MFRU-ja si lahko pogledate na tej povezavi.

Prav tako v UGM Studiu si bo od 12. do 27. oktobra mogoče ogledati dela slovenskih videastk iz nacionalne videozbirke Umetnostne galerije Maribor (UGM), v soboto in nedeljo pa bo tam simpozij z naslovom Implicirane pozicije. Transfeministke. Radikalni queer. Ženski forum 2018 bo močno prisoten tudi na spletu, saj festival redno dopolnjuje in nadgrajuje spletno medijsko platformo.

Del platforme je tudi spletni simpozij, kjer je mogoče najti prispevke pionirk feminizma in računalniške umetnosti, mednarodno priznanih umetnic in teoretičark na temo spola, umetnosti, tehnologije in zaupanja.

Prizadevanje za obogatitev Wikipedije
MFRU bo v UGM Studiu začel tudi t. i. wikiakcijo, v okviru katere bo spletno enciklopedijo Wikipedijo obogatil z opisi vseh dosedanjih gostujočih slovenskih umetnic in selektoric na festivalu.

Horvat je glede tega dejal: "Kot okno v festival in njegovo zgodovino ukvarjanja z računalniško umetnostjo vso trilogijo izpostavljamo na spletno stran, saj se v času pametnih telefonov in naprav odmikamo od tiska, da bi tako prispevali tudi k bolj zdravemu okolju in ekologiji materialov. Spletna stran vedno bolj, tako kot festival s celoletnimi dogodki, postaja informacijski portal, križišče, medij in arhiv za teorijo ter prakso računalniške umetnosti."

Odprtje MFRU-ja bo drevi ob 18. uri, ko se bo na Židovskem trgu začel uvodni sprehod po vseh galerijah. Sledila bosta festivalski sprejem in performans v GT22 ter pozneje še zabava v prizorišču Kibla Portal.

Želimo prispevati tudi k temi, s katero se intenzivno ukvarjamo zadnja tri leta: gradimo namreč lokalno, nacionalno in mednarodno zaupanje do kakovostnih in pravih informacij o tem, kaj je računalniška umetnost, kaj digitalna kultura in kako analizirati nova tehnološka okolja in njihovo uporabo.

Programski koordinator Miha Horvat