Julijana Bizjak Mlakar je prepričana, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika ter da se Karl Erjavec s temi verjetno še ni uspel seznaniti. Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar je prepričana, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika ter da se Karl Erjavec s temi verjetno še ni uspel seznaniti. Foto: BoBo
Rudnik Idrija, idrijski
Sklep vlade določa, da mora Center za upravljanje dediščine živega srebra Idrija, ki kot javni zavod spada pod okrilje ministrstva za kulturo, bedeti nad dejavnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija. Foto: BoBo

Po Erjavčevih besedah se bo Cerar prihodnji teden še enkrat pogovoril z ministrico za kulturo, ki mora sicer na prihodnji seji vlade poročati o izpolnjevanju sklepov v zvezi z idrijskim rudnikom.

V DeSUS bodo spoštovali odločitev premiera
Prvak DeSUS je v izjavi novinarjem po pogovoru s Cerarjem pojasnil, da se je želel z ministrico sestati po seji vlade, a je spet imela obveznosti. Ponovil je še pričakovanje, da ministri stranke DeSUS uresničujejo sklepe vlade in spoštujejo nadrejenost premierja. Erjavec odločitev o ministričinem položaju prepušča Cerarju, čeprav je že v sredo poudaril, da ne namerava ščititi nečesa, kar ni v skladu s politiko vlade.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je po današnjem koalicijskem srečanju ocenil, da ministrica počasi izgublja podporo predsednika stranke in da jo bo tudi izgubila, če sklepov ne bo izvršila. Nadaljnje poteze bodo sicer bolj jasne po njenem pogovoru z Erjavcem. Jurša, ki se je z ministrico sestal v sredo, upa, da bo vse skupaj "dojela" in sklepe izvajala.

"Nekateri so za to, da dvigujejo prah"
Julijana Bizjak Mlakar je pred sejo vlade novinarjem pojasnila, da so na ministrstvu pripravili analizo glede tega primera, Erjavec pa da se s tem verjetno še ni seznanil. Ponovila je, da ministrstvo izvaja sklepe vlade v sklopu svojih pristojnosti in ni nobenega sklepa, ki ga ne bi izvršili. Po njenih besedah se o tem širijo dezinformacije. "Nekateri so pač za to, da dvigujejo prah, druga stvar pa je, kar se v realnosti dogaja," je dejala in ponovila, da na kulturnem ministrstvu niso pristojni za rudarjenje.

Z dejstvi so zdaj najbrž vsi seznanjeni
Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi. Ministrica je prepričana, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika. Kot je naštela, so pridobili mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je podrobno analiziral problematiko v Idriji in razmejitev med varstvom kulturne dediščine in rudarskimi deli. Imajo tudi mnenje inštituta, ki je specializiran za področje rudarstva, ter pravno mnenje, kako to težavo rešiti in kako je s pristojnostmi. Po njenih besedah so na podlagi mnenj pripravili dva predloga za razrešitev zadeve, enega so v sredo poslali v medresorsko usklajevanje.

Prva možnost je, da postane ministrstvo za kulturo tudi ministrstvo za rudarstvo, vendar je po njenih besedah ta rešitev zapletena, saj je treba temu prilagoditi zakonodajo. Druga možnost pa je preprosta, meni ministrica, ki bo o vsebini predlogov spregovorila, potem ko jih bo predstavila akterjem, tudi Cerarju in Erjavcu. Bizjak Mlakarjeva verjame, da se bosta Cerar in Erjavec odločila za eno od teh možnosti.

Odločitev o položaju ministrice prepuščajo premierju
Zaradi neizpolnjevanja sklepov vlade so do Bizjak Mlakarjeve ostro nastopili koalicijski partnerji v DZ-ju že v preteklih dneh. Poslanec SMC-ja Dragan Matić je ocenil, da bo morala ministrica razmisliti o svojih nadaljnjih potezah, vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je opozoril, da je naredila napako. A v strankah odločitev o položaju ministrice prepuščajo Cerarju.

Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bedeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.