Peterica, ki se jim na odru med drugim pridruži tudi Carol Cleveland, je za slovo pripravila nekakšen venček svojih najbolj priljubljenih skečev. Foto: EPA
Peterica, ki se jim na odru med drugim pridruži tudi Carol Cleveland, je za slovo pripravila nekakšen venček svojih najbolj priljubljenih skečev. Foto: EPA

Predstava se mi zdi kot predsmrtna spominska slovesnost z veliko plesa in smeha. Upamo, da bodo taki tudi naši pogrebi.

Terry Gilliam
Režijo poslovilne predstave je prevzel Eric Idle.
Režijo poslovilne predstave je prevzel Eric Idle. Foto: EPA
Skupina Monty Python
Posnetek poslovilne predstave naj bi bil čez čas dostopen tudi na DVD-ju.
Monty Python oziroma britanska institucija smeha

S precej več leti, zato pa z enako 'premaknjenim' smislom za humor bodo John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones in Michael Palin v nedeljo ob 20.00 svoj zadnji nastop niza večerov, ki so jih naslovili Monty Python Live (Mostly): One Down Five to Go, prenašali po vsem svetu, tudi v kinih Cineplexx v Kranju, Kopru, Mariboru in Celju.
Kot napovedujejo, ne gre le za poslovilni nastop v sklopu turneje, s katero je eden najslavnejših kolektivov v zgodovini komedije svojim zvestim oboževalcem po dolgih letih uprizoril venček najbolj znanih skečev, ampak - kot napovedujejo - zadnja predstava montypythonovcev sploh. Montypythonovci dobro razumejo želje svojih oboževalcev. "Obiskovalci si želijo največjih uspešnic. Neumno bi bilo, če bi pri teh letih poskušali prekašati svoja najboljša dela. Predstava se mi zdi kot predsmrtna spominska slovesnost z veliko plesa in smeha. Upamo, da bodo taki tudi naši pogrebi," je pred začetkom predstav dejal Terry Gilliam.


O odzivih na prve nastope poslovilne turneje montypythonovcev lahko preberete tukaj.

Krepkega pol stoletja je, odkar so komiki svet opozoril na neustavljivo privlačnost britanske komedije. Danes so vsi v sedemdesetih letih, že leta 1989 pa je kolektiv ostal brez za rakom umrlega Grahama Chapmana, česar ne pozabijo omeniti že v naslovu turneje (One Down Five to Go). Začeli so na malih zaslonih, dobri stari britanski absurd pa prenesli tudi na velika platna – leta 1975 so posneli Monty Python in Sveti gral, sledilo je nič manj kultno Brianovo življenje (1979) ter leta 1983 še Smisel življenja.

Med starimi znanci tudi Carol Cleveland
Vstopnice, ki so stale tudi do 120 evrov, so lani pošle v manj kot minuti, 15 minut zatem so jih preprodajalci že ponujali tudi za 1.600 funtov (1.900 evrov). Po prvih julijskih nastopih sodeč, lahko v nedeljo pričakujemo izbor njihovih najbolj priljubljenih in še vedno nenehno citiranih skečev, kot so tisti z mrtvo papigo ali pa špansko inkvizicijo, Cleese je, denimo, še enkrat zmedena znanstvenica, ki daje izjavo za televizijo. Nadejamo se lahko še skeča o parodiji televizijskega šova Blackmail, v katerem se peterici pridruži kar Stephen Fry. Večer dopolni prek posnetega vklopa tudi eden najbolj zvenečih oboževalskih imen skupine Stephen Hawking, prav tako se v kultnih vlogah vrne Carol Cleveland, edina ženska, ki je v šestdesetih redno nastopala v njihovih skečih.
Po prvih nastopih kritike sicer niso bile popolnoma soglasne. Izvedbe nekaterih skečev so bile menda bolj, druge manj udarne, a večino je občinstvo sprejelo z rjovečim smehom, ki se je ob koncu prevesilo v prepevanje ob slavni pesmi iz Brianovega življenja Always Look on the Bright Side of Life.

Predstava se mi zdi kot predsmrtna spominska slovesnost z veliko plesa in smeha. Upamo, da bodo taki tudi naši pogrebi.

Terry Gilliam
Monty Python oziroma britanska institucija smeha