Muzej ima po novem na voljo tudi večnamenski prostor za pedagoško in andragoško dejavnost, so zapisali na spletni strani muzeja. Foto: Pokrajinski muzej Koper
Muzej ima po novem na voljo tudi večnamenski prostor za pedagoško in andragoško dejavnost, so zapisali na spletni strani muzeja. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Na slovesnosti ob odprtju je direktor muzeja Luka Juri poudaril, da so skoraj 500-letni palači Belgramoni Tacco ne le vrnili sijaj, ampak jo tudi naredili prijaznejšo za uporabnike.

Med prenovo so sanirali vse razpoke in poškodbe kamnitih elementov, ki so bile posledica zoba časa ali pa neustreznih posegov v preteklosti, restavrirali so tudi notranje stavbne elemente, med katerimi še posebej izstopajo vrata v Piano nobile, so zapisali na spletni strani muzeja. Palača ima v celoti nova lesena okna, klimatski in prezračevalni sistem, po novem pa ima tudi večnamenski prostor za pedagoško in andragoško dejavnost ter prostore za sprejem obiskovalcev.

S prenovo so pridobili tudi nove razstavne prostore v najvišjem nadstropju, ki so bili do zdaj namenjeni depoju, priložnost pa so v muzeju izkoristili tudi za nadgradnjo sistema avdio vodičev, ki je zdaj na voljo za vse pametne telefone.

Večina evropskih sredstev
Sredstva za obnovo so bila v večjem delu iz nepovratnih evropskih sredstev. Kot je na slovesnosti dejal koprski župan Boris Popovič, je prenova predstavljala enega večjih in pomembnejših projektov, ki so si jih v občini začrtali že leta 2011 in ga "suvereno ter odgovorno v okviru smernic in napovedil strokovnjakov Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije v celoti in zgledno izpeljali v letošnjem letu."

Na slovesnosti pa so podelili tudi najvišja priznanja koprske občine - priznanje 15. maj glasbeniku Tuliu Furlaniču za dolgoletno delo in ustvarjanje na področju glasbene umetnosti ter tri občinska priznanja z veliko plaketo, in sicer skupini Kameleoni, koprskemu območnemu združenju Rdečega križa in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Krkavče.

Prenovljen pokrajinski muzej Koper
Prenovljen pokrajinski muzej Koper