Celotno staro mestno jedro Kranja se znova vrača v 19. stoletje. Ulice so obarvane z nostalgijo iz Prešernovih časov ter bogatim sejmom domače in umetnostne obrti ter starin. Foto: Bobo
Celotno staro mestno jedro Kranja se znova vrača v 19. stoletje. Ulice so obarvane z nostalgijo iz Prešernovih časov ter bogatim sejmom domače in umetnostne obrti ter starin. Foto: Bobo
France Prešeren, Vrba
Ena od osrednjih slovesnosti bo potekala v Vrbi pred pesnikovo rojstno hišo. Foto: BoBo
Recital, Prešeren
V Ljubljani, Novi Gorici in Mariboru bodo dramski umetniki točno opoldne recitirali Prešernovo poezijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
France Prešeren
Posebne dogodke ob prazniku pripravljajo številne kulturne institucije, mnoge omogočajo prost vstop. Foto: Ziga Zivulovic jr./BoBo
Sabina Cvilak
SNG Opera in balet Ljubljana skupaj z Glasbeno matico Ljubljana pripravljata koncert samospevov dobitnice nagrade Prešernovega sklada sopranistke Sabine Cvilak. Foto: BoBo
Vrba, Prešeren
8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945. Foto: Bobo

Manjše in večje prireditve so potekale na vseh koncih Slovenije, Prešerna pa se spominjajo tudi v zamejstvu. Kot vsako leto je odprla vrata tudi predsedniška palača, kjer je obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pri tem so se mu pridružili velika Prešernova nagrajenca in nagrajenci Prešernovega sklada ter predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.


Prešernovi verzi točno opoldne

Točno opoldne so se na tradicionalnem recitalu Prešernove poezije pod Prešernovim spomenikom v Ljubljani, na novogoriškem Bevkovem trgu in na Grajskem trgu v Mariboru zbrali članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Na vseh treh prizoriščih se je recital začel s Prešernovo Zdravljico in nadaljeval s številnimi drugimi pesmimi v interpretaciji več dramskih igralk in igralcev iz skoraj vseh slovenskih gledališč. Nastopili so tudi samostojni ustvarjalci in študentje dramske igre. V neposrednem prenosu ste lahko recitalu prisluhnili tudi na 3. programu Radia Slovenija, Ars.

S posebno prireditvijo so se slovenski kulturi poklonili tudi v Prešernovi rojstni Vrbi, na kateri je govornik dramatik in lanski Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Tone Partljič. Že v jutranjih urah pa so se od Prešernove rojstne hiše odpravili na tradicionalno Pot kulturne dediščine.


Na Televiziji Slovenija drevi ne zamudite portretov Prešernovih nagrajencev, ki jih je posnel režiser Slavko Hren. Pod naslovom Kdo zná noč temno razjásnit, ki tare duha! jih lahko ujamete ob 20.00 na 1. programu. Ob 20.40 pa bo sledil film Srečen za umret režiserja Matevža Luzarja.


Kranj se ponovno vrača v 19. stoletje

V Kranju so se še enkrat s Prešernovim semnjem vrnili v poetov čas. V Prešernovi hiši je na ogled razstava, na kateri predstavljajo samospeve na poezijo Franceta Prešerna, čigar verzi so bili navdih za skladatelje, ki so v obdobju prebujanja slovenske narodne identitete živeli na našem ozemlju. Minister za kulturo Tone Peršak je z županom Mestne občine Kranj Boštjanom Trilarjem položil venec na grob Franceta Prešerna. Zatem je sprejel Prešernove nagrajence na Gradu Brdo, še pozneje pa se sprehodil sprehodil po starem delu Kranja do Galerije Prešernovih nagrajencev, kjer so razkrili portrete lavreatov fotografa Toneta Stojka. Za konec je v Prešernovem gledališču v Kranju sledil pogovor s Prešernovimi nagrajenci.

Med knjige in v umetnikov atelje
V ljubljanski knjigarni Konzorcij so v družbi več ustvarjalcev pripravili mešanico poezije in glasbe. V več sklopih se predstavljajo Andrej Rozman Roza, Feri Lainšček in Ditka, Rok Terkaj in Igor Saksida, Svetlana Makarovič in Milko Lazar. V Moderni galeriji so odprli novo razstavo iz serije Iz ateljeja, tokrat preverjajo aktualno produkcijo Alena Ožbolta. V ljubljanski Operi pripravljajo v sodelovanju Glasbeno matico Ljubljana koncert samospevov sopranistke Sabine Cvilak. V Ljudskem domu Šentvid nad Ljubljano bodo premierno uprizorili gledališko-glasbeno predstavo o življenju in delu Lojzeta Slaka z naslovom En godec nam gode. Scenarij za predstavo ki je nastala po istoimenski knjigi Ivana Sivca, je napisal Roman Končar.

V Mariboru so v Pokrajinskem muzeju odprli razstavo Likovni zapis EPK Maribor 2012 pet let kasneje, ki so jo pripravili v sodelovanju z Umetniško domačijo Sora. Omeniti velja še novo postavitev, ki so jo odprli v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Lipicanci Kobilarne Lipica in hrvaške državne kobilarne Djakovo so na slovenski kulturni praznik skupaj nastopili na praznični predstavi Pravljica v belem v Kobilarni Lipica.


Slovesno tudi v zamejstvu

Posebne dogodke ob prazniku pripravljajo številne kulturne institucije, mnoge omogočajo prost vstop. Prešerno bo dan minil tudi med rojaki v zamejstvu, med drugim ga bodo proslavili v Gorici, Celovcu in Trstu. V Gorici bo osrednja prireditev v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Posvečena bo 80. obletnici smrti zborovodje in skladatelja, ki je z vodenjem slovenskih pevskih zborov po prvi svetovni vojni pomagal ohranjati slovenščino na Goriškem in po katerem je center poimenovan. V Celovcu bodo proslavo jutri v Domu glasbe (Konzerthaus) združili s 60-letnico slovenske gimnazije v mestu. V Trstu pa bodo slovenski jezik in kulturo slavili 13. februarja v Peterlinovi dvorani, kjer bodo obenem podelili nagrade 45. literarnega natečaja revije Mladika in priznanja 42. natečaja Mladi oder.

Partljič: Prav je, da znamo praznovati, toda Prešerna je treba brati
Prešernov smenj v kranju
Recital Prešernove poezije
Trije recitali Prešernove poezije
Partljič: Prav je, da znamo praznovati, toda Prešerna je treba brati
Prešernov smenj v kranju
Recital Prešernove poezije
Trije recitali Prešernove poezije