Pred slovesno podelitvijo nagrad je lavreate sprejel predsednik države. Foto: MMC RTV SLO
Pred slovesno podelitvijo nagrad je lavreate sprejel predsednik države. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Rebolj
Moja religija je vedno bila in bo ostala umetnost, je v govoru po prejemu Prešernove nagrade povedala plesalka Mateja Rebolj. Foto: MMC RTV SLO

Moja religija je vedno bila in bo ostala umetnost.

Mateja Rebolj, plesalka in Prešernova nagrajenka
Marjana Lipovšek
Za uvod v slovesnost je Zdravljico zapela Marjana Lipovšek, ki je prireditev s petjem tudi zaključila. Foto: MMC RTV SLO
Prešernova proslava

Dobitnika Prešernove nagrade sta plesalka Mateja Rebolj in slikar Kostja Gatnik. Nagrade so jima podelili na slovesnosti v Cankarjevem domu. Dobitniki nagrad Prešernovega sklada pa so umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj, igralec Peter Musevski, skladatelj Aldo Kumar, igralka Barbara Cerar, pisatelj Andrej Rozman Roza in plesalka Maja Delak.

Stopaš, je slika v srcu ... Na koncu poti pa ... Prešernova nagrada
Stopaš, je slika v srcu ... To je bil naslov letošnje slovesnosti od slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so podelili nov par velikih Prešernovih nagrad.

Več o življenjskem delu obeh nagrajencev preberite tukaj.
Več o ustvarjanju nagrajencev Prešernovega sklada preberite tukaj.

Dobitniki nagrad Prešernovega sklada v slovesni večer vendarle niso odšli popolnoma incognito, razglasitev novih dveh 'vélikih' Prešernovih lavreatov pa je bil vrhunec večera, ki ga je za nas oblikoval Marko Sosič. Sosič je bil namreč režiser prireditve, ki je potekala v Cankarjevem domu, neposredni prenos pa je ponudil tudi prvi program Televizije Slovenija.

Ste zamudili letošnjo Prešernovo proslavo? Oglejte si jo v pripetem videoposnetku.

Sosič je v konceptualni zasnovi prireditve ubral najbolj 'diplomatsko' pot. Mogočim očitkom o pristranskosti se je izognil tako, da je prireditev posvetil pojmu, ki povezuje vse umetniške discipline.

Ljubezen oziroma ljubezenska muza Erato je vodilo večera. Sklic na poezijo Milana Jesiha, iz katere je bil 'izvlečen' naslov prireditve, nas bo po Sosičevih besedah vodil "še korak bližje k pesniški besedi, ki odpira poti k premisleku o človeku in njegovih notranjih čutnih ter čustvenih podobah, ki ustvarjajo vselej nove prostore duha, v katere se naseljuje naša skupna potreba po ohranjanju vsega minljivega pa tudi zavest o nemoči, da bi to kdaj lahko dosegli ...".
Ustvarjalci in izvajalci programa
K sodelovanju pri pripravi prireditve je Sosič pritegnil mnogo ustvarjalcev z različnih področij. Podobo večera so tako pomagali definirati skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Rosana Hribar, scenograf Peter Furlan, kostumograf Leo Kulaš, avtor videa Izidor Farič ter skladatelja Aldo Kumar in Gašper Piano; prvi podpisuje samospev po pesmi Srečka Kosovela Pa da bi znal, drugi je avtor uglasbitve Trubadurjeve pesmi Gregorja Strniše.
'Izvajalci' programa pa so bili igralca Nina Ivanišin in Igor Samobor, pevci Marjana Lipovšek, Severa Gjurin in Marko Vuksanovič, plesalci Rosana Hribar, Kaja Janjić, Gregor Luštek, Matevž Česen, Katja Legin in Manca Krnel ter glasbeniki Tibor Kerekeš (trobenta), Dušan Kneževič (violina), Gašper Piano (kitare), Igor Vićentić (klavir, orgle), Jani Hace (bas), Sergej Ranđelović (bobni).
Dogajanje pred slovesnostjo in po njej
Večer dobitnikov Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada se s slovesno prireditvijo ni niti začel niti končal. Po prireditvi so bili namreč na ogled portreti letošnjih nagrajencev. Na prvem programu so tako 'mininagrajenci' spregovorili o sebi in nam pokazali svoje spretnosti, glavnima lavreatoma pa sta namenjena nekoliko daljša in tudi komentirana prispevka.

Sicer pa so bili nagrajenci v Cankarjev dom poklicani že nekoliko pred samo prireditvijo. V dvorani Lili Novy jih je namreč pričakal 'zbor državnih avtoritet'; roko so jim tako stisnili predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik SAZU-ja akademik Jože Trontelj, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, ministrica za kulturo Majda Širca in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny. Slednji je z govorom tudi uvedel prireditev.

Nekaj utrinkov s slovesnosti, sprejema nagrajencev in druženja po proslavi si oglejte v galeriji spodaj.






















Moja religija je vedno bila in bo ostala umetnost.

Mateja Rebolj, plesalka in Prešernova nagrajenka
Prešernova proslava