V Ermitažu pogrešajo 221 predmetov. Foto:
V Ermitažu pogrešajo 221 predmetov. Foto:
Med pogrešanimi predmeti je tudi več ikon. Foto: RTV SLO

Sloviti ruski muzej je novico o tem, da pogrešajo 221 predmetov, vrednih okoli 78 milijonov evrov, sporočil na začetku tedna, krajo pa so odkrili že med inventarnim pregledom, končanim julija. Sanktpeterburška policija bo osumljenca pridržala 48 ur, zatem bo proti njima podana ovadba ali pa bosta izpuščena na prostost. Policisti upajo, da bo zaslišanje priprtih moških razkrilo, kje je kakšnih 70 iz muzeja ukradenih eksponatov.

Po mnenju direktorja muzeja Mihaila Piotrovskega je do kraj prihajalo v daljšem obdobju. Kot domnevajo, naj bi predmete več let načrtno kradli sodelavci muzeja.

Doslej našli dva eksponata
Pred nedavnim so napredovali s preiskavo z odkritjem dveh predmetov. Ta ustrezata opisu ukradenih eksponatov, ki jih je izdelal muzej, v dveh zasebnih zbirkah v Moskvi in Sankt Peterburgu. Neki moskovski starinar je federalni službi za zaščito kulturne dediščine predal srebrn kelih, do katerega je z nakupom prišel leta 2004, nato pa ga na lastne stroške restavriral. V nekem zabojniku v Sankt Peterburgu pa so našli ikono z upodobitvijo vseh svetnikov. Oba najdena kosa sta trenutno v rokah strokovnjakov Ermitaža, ki ugotavljajo njuno avtentičnost.

Muzej med drugim pogreša več ducatov ikon v zlatih ali srebrnih okvirjih, srebrne vaze, okrašene z emajlom, ure in dragulje.