Na vaša vprašanja je odgovarjala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Foto: MMC RTV SLO
Na vaša vprašanja je odgovarjala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Foto: MMC RTV SLO

Žal prejšnja vlada kulturi ni zagotovila nobene prednostne naložbe za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, zato moramo mi toliko bolj trdo delati za majhne zneske, ki jih uspemo pridobiti za kulturo.

false
Ministrica je v pogovoru dejala, da so se za ustavitev prodaje gradov in drugih kultur, ker so bile dosedanje izkušnje na tem področju izkušnje zelo slabe. Lastnik ni izpolnil pogojev, ki so bili zahtevani od njega. Foto: MMC RTV SLO

"Z ustvarjalci z vseh področij kulture sem veliko v stikih in se med njimi dobro počutim. Je pa nekaj glasnih, za katere se je pokazalo, da imajo predvsem osebne interese," je v MMC-jevi klepetalnici na vprašanje, kako je premagala začetno nezaupanje na čelu ministrstva za kulturo, odgovorila Julijana Bizjak Mlakar.

Med vprašanji, ki se v javnosti pojavljajo že leta, je vprašanje samozaposlenih v kulturi. Ministrica je dejala, da zakon, ki bo med drugim samozaposlenim omogočil dostojno plačilo, še čaka na uvrstitev na sejo vlade. "Ker je največji problem samozaposlenih tudi njihov težak socialni položaj, si prizadevam za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev za projekte, s katerimi bi samozaposleni lažje sproščali svoj ustvarjalni potencial." Kot je pojasnila, da je z drugimi ministrstvi za nekaj projektov že dogovorila. "So pa ta pogajanja težko delo, saj moram druga ministrstva prepričati, da namenijo denar iz prednostnih naložb, katerih nosilci so, ki bi ga sami z lahkoto porabili, tudi za kulturne projekte. Žal prejšnja vlada kulturi ni zagotovila nobene prednostne naložbe za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, zato moramo mi toliko bolj trdo delati za majhne zneske, ki jih uspemo pridobiti za kulturo," pravi ministrica.

V javnosti so veliko prahu dvignile tudi kvote za slovensko glasbo. Ministrica pravi, da najprej kvot za slovensko glasbo niso spreminjali, so pa želeli, da se "slovensko glasbo predvaja tudi v dnevnem času in ne predvsem ponoči, kot se to dogaja v nasprotju z namenom zakona."

Društvo slovenskih pisateljev je nedavno predstavilo 11 zahtev za izboljšanje stanja v kulturi: od povečanja finančnih sredstev do ukinitve davka na avtorske honorarje. Na vprašanje, katere od zahtev so dejansko uresničljive, ministrica poudarja, da gre za zahteve, ki se tičejo šestih ministrstev in vlade. Tiste, ki se tičejo zgolj ministrstva za kulturo, pa se že uspešno razrešujejo. "Vmes so tudi zahteve, ki se tičejo davkov. Mi to lahko sicer podpiramo, vendar pa je to v rokah ministrstva za finance. Tukaj so tudi določene zahteve, ki se tičejo avtorskih pravic, ki jih podpiramo, vendar pa to sodi pod pristojnost ministrstva za gospodarstvo. Tisto, kar najbolj žuli avtorje - fotokopiranje, pa sodi pod ministrstvo za izobraževanje. Tako da lahko rečem, kar zadeva ministrstvo za kulturo, zahteve uspešno razrešujemo, ker se nam zdi to prav. "

Kulturno ministrstvo skuša narediti vse, da bi proračun za kulturo pridobil čim več sredstev. "Kar se tiče integralnih proračunskih sredstev, ki so najbolj pomembna, smo jih uspeli v času naše vlade obdržati, je pa prejšnja vlada v dveh letih izgubila 22 milijonov evrov integralnih sredstev, kar nas najbolj tepe. Kar nas tudi tepe, pa je to, da kultura nima nobene prednostne naložbe, da bi lahko pričakovali evropska nepovratna sredstva."

Zato si na ministrstvu prizadevajo, da bi ta denar dobili od ministrstev, ki so si uspela pridobiti prednostne naložbe za svoje projekte. To pa je zelo težko. "Lahko rečem, da smo v teh pogajanjih, ki jih vodimo, do leta 2020 pridobiti, kar je že z odločbami potrjeno, skupaj s sredstvi, ki jih moramo mi dodati, za 25 milijonov evrov projektov." Gre za projekte na področju večjih možnosti za samozaposlene na področju kulture, za področje t. i. kreativnih centrov, kjer bi lahko te možnosti ustvarjanja izboljšali, tudi za e-arhiv, skratka prizadevamo si, da bi manko evropskih sredstev "iztrgali" iz rok drugih ministrstev.

Več v klepetu in spodnjem videopogovoru z ministrico.

Žal prejšnja vlada kulturi ni zagotovila nobene prednostne naložbe za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, zato moramo mi toliko bolj trdo delati za majhne zneske, ki jih uspemo pridobiti za kulturo.