Odličnost dela Jožice Hafner se je še posebej izkazala leta 2008, ko je bilo treba 'nabrati' arhivske posnetke za programe ob 50. obletnici slovenske televizije in 80. obletnici slovenskega radia. Foto: MMC RTV SLO
Odličnost dela Jožice Hafner se je še posebej izkazala leta 2008, ko je bilo treba 'nabrati' arhivske posnetke za programe ob 50. obletnici slovenske televizije in 80. obletnici slovenskega radia. Foto: MMC RTV SLO
Satelitski krožnik
Na podelitvi priznanj so se spomnili tudi tistih, ki so pomagali vzpostavljati in vzdrževati tehnično infrastrukturo TV Slovenija.
Dobitniki priznanj RTVS za leto 2008

Priznanje za življenjsko delo v zavodu RTV Slovenija je letos prejela Jožica Hafner, dolgoletna sodelavka za arhiviranje in dokumentacijo na Televiziji Slovenija. Številni, ki so se že kdaj znašli v zadregi, ko niso vedeli, kako se dokopati do primerne slike za pokritje posnetka, katerega vsebina se je navezovala na kakšen dogodek starejšega datuma, so se zavedeli, koliko je 'vredna' Jožica Hafner. Njeno veliko znanje, poznavanje arhivskih 'zakladov' Televizije Slovenija in pa prizadevnost pri kopanju po različnih 'nitih' podatkov je rešilo že marsikateri prispevek.



Priznanja za posebne programske dosežke
Za prispevke v daljšem časovnem obdobju sta priznanje prejela Igor Otavnik, vodja radijske koordinacije, in Boris Kralj, urednik športa na radiu Koper. Lani pa so se še posebej izkazali Miha Žibrat kot avtor dokumentarnega filma v dveh 50-minutnih delih Olimpijski sprehod, režiser Franc Arko, ki je po lastnih scenarijih režiral in montiral družinsko nanizanko Anica, in novinar na Valu 202 Matej Praprotnik, ki mu je priznanje pripadlo kot avtorju in pobudniku radijskega tečaja kitajščine Mama Hu Hu.

Odlični nekdanji sodelavci
Korpusu nagrad se letos pridružuje častno priznanje za delo na RTV Slovenija. Prvi trije, ki se lahko z njim pohvalijo, so nekdanji sodelavci zavoda Boris Bergant, Jože Bergant in Stanko Perpar. Boris Bergant, ki je na program najbolj neposredno vplival kot urednik zunanjepolitičnih oddaj in TV Dnevnika, je večino svojega dela na TV Sloveniji namenil krepitvi pomena, vloge in poslanstva tega javnega servisa. Kar 19 let je deloval tudi v Evropski radiotelevizijski zvezi, kjer je svoje poslanstvo lani sklenil kot njen podpredsednik.

Jože Bergant je bil eden od tistih, ki so dobesedno skrbeli za to, da je televiziji vse delovalo. Bergant se je v zavodu zaposlil takoj po študiju elektrotehnike in nastopil službo kot odgovorni vzdrževalec v takratni skupini za TV in linke. Vsa leta je pomagal graditi tehnično infrastrukturo televizije in obenem je kot strokovnjak sodeloval v več domačih in mednarodnih organizacijah, zvezah in delegacijah. Izgrajevanje tehnične podpore slovenske televizije je bilo tudi delovno področje Stanka Perparja, ki je s svojim delom postavil temelj mreži oddajnikov in zvez, tako na področju načrtovanja kot tudi njene realizacije, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše v Evropi in po svetu.

Nagrade so podelili tudi prejemnikom domačih in mednarodnih nagrad. Lavreati so: Tanja Gobec, Dejan Rat, Igor Likar, Samo Milavec, ustvarjalci radijske igre Arija, Ustvarjalci oddaje Evropa, osebno!, ustvarjalca dokumentarnega filma Kec, ustvarjalci oddaje Na vrtu, člani ekipe projekta CIRCOM 2008 ter člani ekipe HRM projekt leta 2008.

C. R.
Dobitniki priznanj RTVS za leto 2008