Muzej Lipica bo vrata predvidoma odprl aprila. Muzejski prostor je zamišljen izrazito interdisciplinarno, zato v njem sodelujejo strokovnjaki z različnih področij. Foto: BoBo
Muzej Lipica bo vrata predvidoma odprl aprila. Muzejski prostor je zamišljen izrazito interdisciplinarno, zato v njem sodelujejo strokovnjaki z različnih področij. Foto: BoBo
Lipicanec je eden izmed temeljev slovenskega ponosa, eden izmed simbolov, s katerimi se Slovenci ponašamo, je lani na slovesnosti ob 430. obletnici Kobilarne Lipica povedal premier Pahor. Lipico samo pa je predsednik vlade označil za spečo Trnuljčico, ki je preostalemu svetu ne razkazujemo dovolj, vendar pa jo je treba tudi obogatiti in ljudi v Lipico privabiti z zanimivo zgodbo. Foto: Reuters

Prve obiskovalce bo muzej lipicanca Lipikum, kot je bilo načrtovano, sprejel že letos spomladi.

Pogodbo sta podpisala direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf in direktor podjetja Stavbenik, gradbenik iz Kopra Peter Fabiani. Vrednost del, ki predstavljajo začetek zadnje izvedbene faze projekta Muzej Lipica, je 188.000 evrov. Izvajalec - Stavbenik, gradbenik, ki je bil na javnem razpisu izbran med sedmimi ponudniki - bo dela za dokončanje stare depandanse, v kateri bo imel svoje prostore muzej, začel izvajati takoj. Dela morajo biti končana do konca februarja, so zapisali v kobilarni.

Stara depandansi se nahaja v historičnem jedru Kobilarne v neposredni bližini lipiške graščine. Za potrebe ureditve muzeja je bila delno obnovljena že pred leti, končna vsebina in oblika muzejske predstavitve pa sta nastajali v zadnjih mesecih kot plod sodelovanja strokovnjakov različnih strok.

Dih življenja za kobilarno
Odprtje muzeja je za Lipico izrednega pomena, saj pomeni pomemben korak k načrtovani oživitvi središčnega dela kobilarne, ki mu želijo v prihodnjih letih z umestitvijo novih vsebin in ureditvijo okolice povrniti nekdanjo vlogo in pomen, je ob podpisu pogodbe dejal Rumpf.

Projekt Muzej Lipica, v okvir katerega sodi tudi ta investicija, 85-odstotno sofinancira Finančni mehanizem EGP/Norveški finančni mehanizem, 15 odstotkov potrebnih sredstev pa zagotavlja ministrstvo za kulturo.

Lipicanec: več kot samo "lep konj"
"Glavni igralec v Lipici je lipicanec, in da ga lahko spoznaš, moraš pridobiti določene informacije," je o muzeju že lani poleti povedala strokovni vodja projekta Taja Vovk van Gaal. Različne zgodbe v muzeju bodo obiskovalce popeljale po zgodovini sobivanja človeka in konja ter Krasu kot pogoju za nastanek današnjega lipicanca, ki je bil vzgojen šele v 18. stoletju. "Vse te zgodbe, ki jih zbiramo, bomo ponudili obiskovalcem, da bodo pridobili določeno znanje, preden bodo res lahko uživali tudi v lipicancih," obljublja Vovk van Gaalova.