"Beseda leta" naj bi bila beseda, ki je izbrano obdobje zaznamovala bodisi v pozitivnem ali pa v negativnem smislu. Foto: MMC RTV SLO
Begunec
SSKj begunca opisuje kot nekoga, ki "(z)beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo". Foto: EPA

Predloge za besedo leta, ki so jih na ZRC-ju SAZU-ja zbirali med 1. in 20. decembrom, je oddalo nekaj več kot sto ljudi. V finale je prišlo deset besed, ki so najbolj prepričale komisijo: prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica, zdravje (vrstni red je poljuben; vse besede, ki označujejo moške, hkrati predvidevajo tudi oblike za ženski spol).

Za katero od desetih finalistk je glasovalo skoraj 1100 ljudi. Ljudski glas je za besedo leta 2016 – besedo, ki je najbolj zaznamovala leto, bodisi v dobrem bodisi v slabem pomenu – izbral besedo begunec (oziroma begunka).

Drugo mesto je zasedla beseda žica, tretje pa prekarec (oziroma prekarka).

“Izbira besede begunka/begunec kot besede leta mi vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Te vrednote pomenijo glasen NE svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša resničnost,” je izbiro komentiral dr. Jure Gombač z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC-ja SAZU-ja.

Kako so leto povzeli Anglosasi in Nemci?
Ameriški izdajatelji slovarjev Merriam-Webster so besedo leta iskali nekje med sanjami in moro; zmagal je pridevnik "surreal" (nadrealistično), ki se je tako pridružil besedicama "post-truth" (izbor Oxfordovega slovarja) in "xenophobia" (zmagovalec na spletni strani Dictionary.com).

Pojem postfaktisch, postfaktično, kar je približen prevod omenjene besede po izboru založbe Oxford Dictionaries, je tudi beseda leta v Nemčiji. (Mimogrede, predlani je bila njihova beseda leta prav begunec). V Avstriji so si medtem za besedo leta izbrali precej bolj zapleten izraz: Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung, ki pomeni preložitev ponovitve volitev zveznega predsednika. To besedo, ki z ironijo odseva lansko avstrijsko volilno sago, je na prvo mesto v spletnem glasovanju izbralo več kot 10.000 sodelujočih.