Ta nagrada je lahko spodbuda za druge iniciative, ki bodo nadaljevale razvoj metod in načinov razmišljanja ter raziskovale kontekst razmišljanja na področju umetnosti, menijo članice WHW-ja. Foto:
Ta nagrada je lahko spodbuda za druge iniciative, ki bodo nadaljevale razvoj metod in načinov razmišljanja ter raziskovale kontekst razmišljanja na področju umetnosti, menijo članice WHW-ja. Foto:
Igor Zabel je bil dolgoletni sodelavec Moderne galerije in skupine Irwin ter eden izmed najpomembnejših piscev na področju teorije sodobne umetnosti.

Novonastala nagrada Igorja Zabela, ki pomeni priznanje izjemnim kulturnim dosežkom, ki so povezani z območjem srednje in jugovzhodne Evrope, je prejel zagrebški kuratorski kolektiv What, How & for Whom (WHW). Poleg nagrade so bile podeljene tudi tri štipendije v višini 12.000 evrov. Dobitniki štipendij so: jezikoslovec Fouad Asfour, ki živi in dela na Dunaju, pisec Erden Kosov iz Carigrada in Prelom Kolektiv iz Beograda, ki so ga izbrale članice nagrajenega kuratorskega kolektiva WHW.

Iz niča do edinstvene prakse
Po mnenju žirije (dramaturginje in kustosinje Ede Čufer, avstrijskega umetnika Josefa Daberniga in kustosa ter direktorja muzeja Van Abbemuseum Charlesa Escheja) je kolektiv WHW, ki ga sestavljajo Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić in Sabina Sabolović, nagrado prejel zaradi edinstvene delovne prakse, posvečene odkrivanju pomembnih sodobnih umetniških vprašanj v povezavi z družbenimi vprašanji, s katerimi se srečuje svet po letu 1989.

Po besedah članice WHW-ja Sabine Sabolović je kolektiv začel delovati pred desetimi leti tako rekoč iz niča. Nagrada je za dekleta velika čast, še posebno ker je Zabel njihovo delo podpiral od samega začetka. Vrednost nagrade, ki jo financira fundacija Erste, je 40.000 evrov, kar je po besedah Christine Böhler znesek, primerljiv s tistimi, namenjenih velikim mednarodnim nagradam. To so na fundaciji tudi želeli.

Dve knjigi v spomin Zabela
Prav tako pa so danes predstavili drugo knjigo zbranih Zabelovih del Eseji II, ki je izšla pri založbi *cf. Urednica knjige Zoja Skušek je iz velikanskega opusa, ki ga je zapustil Zabel, izbrala po eno besedilo o vsakem umetniku oziroma umetnici, nastalo v obdobju 1988-2005, ki še ni bilo objavljeno v knjižni obliki. Z izbiro prispevkov je želela Skuškova poudariti časovni razpon Zabelovega pisanja in raznovrstnost področij in pisav, ki jih je obvladal.

Poleg zbirke esejev pa so predstavili tudi knjigo Continuing Dialogues - A Tribute To Igor Zabel, ki spremlja nagrade in je nadaljevanje teorij in pristopov, ki jih je v svojih razstavah, publikacijah, kritičnem pisanju in evropskih pobudah izmenjave uveljavljal Zabel. Med avtorji prispevkov v knjigi so Zdenka Badovinac, Igor Španjol, Ješa Denegri, Vadim Fiškin, Suzana Milevska, Renata Salecl in Georg Schöllhammer.

L. Š.